În pofida atacurilor Rusiei pe fronturile din sudul și estul Ucrainei, armele din Vest ce au fost promise nu au ajuns încă
Externe 26 februarie 2024, 15:54 | 191

Președintele Ucrainei a declarat ieri că victoria țării sale depinde de sprijinul Occidentului, exprimând speranța că Statele Unite vor aproba un pachet critic de ajutor militar. Într-o rară discuție despre numărul victimelor, Volodimir Zelenski a spus că 31 de mii de soldați ucraineni au fost uciși în cei peste doi ani de la invazia Rusiei, scrie France 24. Liderul de la Kiev a mai declarat că Moscova a reuşit să pună mâna pe planurile contraofensivei ucrainene din 2023 înainte chiar ca aceasta să înceapă. Totuși, Ucraina are un plan clar pentru o nouă contraofensivă. Detaliile acesteia nu vor fi publicate.

La doar câțiva kilometri de linia frontului, acești soldați ucraineni așteaptă următoarea bătălie. În pofida atacurilor Rusiei pe fronturile din sudul și estul Ucrainei, armele din Vest ce le-au fost promise nu au ajuns încă. Stocurile sunt pe sfârșite.

Pentru oficialii ucraineni, rezultatul unui asemenea scenariu este clar. Volodimir Zelenski spune că Ucraina va pierde, probabil, războiul fără armele din Vest, atât de necesare pentru a rezista în fața atacurilor ruse. Kievul așteaptă ajutor de la aliatul său principal - Statele Unite. Disensiunile dintre republicani și democrați au ținut un pachet militar și financiar de 60 de miliarde de dolari blocat în Congres, punând o pauză pentru moment asupra livrărilor americane, notează France 24. La un forum dedicat marcării a doi ani de invazie a Rusiei asupra Ucrainei, Zelenski a punctat că speră că acest ajutor va fi votat și în etapa finală, însă a făcut un apel nou pentru și mai multă asistență.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Dacă Ucraina va pierde, dacă va fi foarte dificil pentru noi și dacă va fi un număr imens de victime, depinde de voi, de partenerii noștri, de lumea din Vest. Dacă noi vom fi puternici cu arme, noi nu vom pierde. Noi vom câștiga."

Ministrul ucrainean al Apărării a adăugat că jumătate din tot ajutorul din Vest a fost întârziat.

RUSTEM UMEROV, ministrul Apărării din Ucraina: "50 la sută din angajamente nu sunt livrate la timp. Așa că, orice e promis și nu ajunge la timp semnifică faptul că noi pierdem oameni, pierdem teritorii, permițând forțelor ruse să câștige."

Președintele Ucrainei a mai declarat că 31 de mii de soldați ai țării sale au fost uciși în doi ani de război. A fost primul număr oficial al victimelor trupelor Ucrainei în mai bine de un an. Rusia nu dezvăluie pierderile militare, pe care le consideră secrete. Ambele părți descriu în mod regulat pierderile militare ale celeilalte ca fiind vaste, scrie Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!