Turcia și Siria: strigăt după ajutor
Externe 10 februarie 2023, 19:40 | 901

Goana după viață continuă în Turcia și Siria. În pofida unor eforturi colosale ale salvatorilor, bilanțul dramatic este în creștere - sunt în jur de 22 de mii de morți. În urma dezastrului secolului, așa cum l-au numit autoritățile turce, mii de supraviețuitori îngheață afară, neavând apă sau alimente. Siria cere ajutor internațional, acuzând lipsă de resurse, inclusiv medicale. Sub moloz, echipele continuă să caute oameni. Iar un profesor japonez în seismologie a declarat că un asemenea seism se produce o dată în o mie de ani. Atenție, urmează imagini cu impact emoțional.

În Hatay, la peste 90 de ore de la cutremur, un bebeluș de zece zile și mama lui au fost scoși vii de sub dărâmături, scrie Reuters.

Iar adolescentul din imagini s-a aflat sub ruine timp de patru zile și, din fericire, a fost scos viu.

Stadionul pe care îl vedeți în imagini este unul dintre cele mai mari din Kahramanmaraș. Acum a devenit un ”oraș al corturilor” pentru cei care au supraviețuit. Aici stau în jur de trei mii de oameni, câte 15 într-un cort, scrie Al Jazeera. Noaptea este foarte frig.

Situație tensionată și în Siria, unde salvatorii duc o lipsă acută de echipament și cer ajutor internațional.

În Jindires, una dintre zonele cele mai afectate din Siria, oamenii caută supraviețuitori cum pot.

În timp ce echipe de salvare și voluntari din întreaga lume au mers să ajute în Turcia, până acum în Siria a ajuns puțin ajutor, scrie Al Jazeera.

KARIM MASRI, lider al unei echipe de salvare, IHH: "Când veneam spre Siria, în Turcia am văzut coloane fără sfârșit de ambulanțe. Toate până la granița cu Siria. În Siria situația este foarte dificilă. Nu sunt excavatoare, nu sunt suficiente ambulanțe, nu este mâncare, nu sunt corturi, nu este suficientă asistență medicală. Spitalele de aici cer ajutor. Pentru a trata victimele, au nevoie de resurse."

Jindires se află într-o zonă controlată de rebeli în Siria, acolo unde 12 ani de război civil și așa au traumatizat populația și au slăbit infrastructura. În orașul Idlib, familiile siriene se refugiază într-o tabără de strămutare improvizată, după ce casele lor au fost distruse de seism.

AFP notează că primul convoi de ajutor al Organizației Națiunilor Unite pentru victimele cutremurului a ajuns la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa din nord-vestul Siriei, controlat de rebeli.

Pe 6 februarie, două cutremure violente de 7,8 și, respectiv, 7,6 grade au lovit Turcia și Siria, ucigând și rănind zeci de mii de oameni și distrugând mii de clădiri.

Opinia ta contează. Comentează!