Marea Britanie nu va mai acorda așa-numitele „vize de aur” investitorilor milionari străini
Externe 18 februarie 2022, 20:07 | 920

Marea Britanie renunță să mai dea „vize de aur” milionarilor străini. Potrivit Londrei, astfel de vize ofereau oportunități elitelor corupte de a accesa Regatul Unit. Decizia survine în contextul îngrijorărilor privind influenţa Rusiei în Marea Britanie şi al tensiunilor provocate de o potenţială invazie rusă în Ucraina, notează agențiile de presă străine.

Channel 4 News notează că anunțul privind ”vizele de au” este o demonstrație de forță, premierul britanic Boris Johnson încercând să-i arate lui Vladimir Putin că agresiunea rusă are un preț.

BORIS JOHNSON prim-ministru al Marii Britanii: "Avem deja câteva legi dure bune pe segmentul spălării banilor, oamenilor care spălau bani și obțineau câștiguri aici, dar în mod clar a venit timpul pentru sancțiuni dure față de regimul rus, față de companiile rusești mari de importanță strategică. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că stopăm colectarea de fonduri de către companiile rusești pe piața financiară din Londra."

În perioada 2008-2015 (descrisă de către experți britanici drept una de încredere oarbă) au fost oferite peste 3000 de vize fără verificări adecvate, dintre care 700 - cetățenilor ruși.

DUNCAN HAMES director de politici, Transparency International UK: "Problema cu această schemă pentru primii șapte ani a fost că nu aveai nevoie de un cont în bancă pentru a obține o viză de investiții. Dacă aplicai cu o viză de investiții pentru un cont în bancă, banca presupunea că ești eligibil, deoarece Guvernul ți-a dat o viză de investiții. Acest fapt a creat o gaură imensă în apărarea britanică a spălării de bani."

Criticii susțin însă că este vorba doar de o mișcare politică așteptată de mult timp, luând în considerare că discuții despre stoparea acestui program sunt încă din 2018. Atunci, un raport publicat de Comisia pentru afaceri externe, din care făcea partea şi actualul ministru de interne, a acuzat miniştrii că pun în pericol securitatea naţională „închizând ochii” la „banii murdari” ruseşti, care circulă prin Londra.

OLIVER BULLO autor carte Moneyland: "Este incredibil de frustrant faptul că guvernării i-a luat atât de mult timp să decidă asupra acestui lucru și este un simbolism politic fără aproape nicio valoare."

Experții ruși sunt de părere că Marea Britanie vrea să pună presiune pe investitori.

VASILII KOLTAȘOV conducător Centru cercetări politico-economice al Institutului societății noi: "În mod evident, planul constă acum nu în a primi bani, ci în faptul ca deținătorii averilor să pună presiune pe autoritățile proprii și să acționeze deja în cheie politică. Pentru autoritățile britanice este clar că dacă vor mai primi bani, acest fapt nu îi va mai salva. Londra are multe probleme: datoriile, concurența cu Uniunea Europeană..."

Presa rusă notează că încă din 2018, pe fundal tensionării relațiilor ruso-britanice și al criticilor aduse acestui tip de vize, unii investitori s-au folosit de documente britanice pentru a trece în alte jurisdicții.

ANTON GROSS șef companie juridică italiană: "Din rândul clienților mei din Marea Britanie care au imigrat în Italia sunt oameni care au obținut inițial ”viza de aur” în Marea Britanie și apoi în legătură cu faptul că aceste discuții despre stoparea vizelor erau demult, au convertit totul în Italia. Aceste practici sunt prezente în Portugalia, Cipru, Malta, Spania, Grecia și Bulgaria."

Până acum, persoanele eligibile pentru primirea vizei de investitor trebuiau să deţină cel puţin două milioane de lire sterline şi un cont într-o bancă britanică. Anterior, fostul ministru britanic al muncii, Chris Bryant, ceruse o verificare amănunţită a programului, acuzând guvernul că „împarte vize de aur oligarhilor ruşi dubioşi”. De menționat că tot ieri și deputații bulgari au votat în prima lectură anularea ”vizelor de aur” pentru investitori.

Opinia ta contează. Comentează!