ONU: Rusia este responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului în primele săptămâni de război
Externe 21 octombrie 2022, 19:48 | 388

Militarii ruși au comis numeroase violuri, au împușcat și maltratat sute de civili, au jefuit locuințe, au chinuit ostatici sau prizonieri. ”Victime ale ocupanților au fost inclusiv copiii”, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite. Autorii documentului afirmă că ”Rusia folosește violul și violența sexuală ca arme de război”. Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili în ceea ce numește ”operațiune militară specială”.

În raportul ONU este subliniat că soldații ruși au violat femei și fete minore în casele lor sau le-au dus și le-au violat în locuințe abandonate. Unele dintre victime au ajuns să se gândească la sinucidere.

Raportul Organizației Națiunilor Unite: "În cea de-a doua lună a invaziei ruse în Ucraina, militarii lui Vladimir Putin au violat o tânără mamă, în vârstă de 22 de ani, l-au supus abuzurilor sexuale pe soțul ei, după care i-au pus pe cei doi să întrețină raporturi sexuale, iar pe fiica acestora, de patru ani, au obligat-o să le facă sex oral."

Documentul detaliază modul, în care o bătrână de 83 de ani din regiunea Cernigov a fost violată de soldații ruși în prezența soțului ei, un bărbat cu dizabilități fizice. Un alt caz revoltător, scos la lumină în raport, vizează o femeie de 56 de ani din aceeași regiune, care a fost violată de doi militari. Indivizii i-au luat apoi femeii mâncarea și banii. Câteva săptămâni mai târziu, soțul ei a fost torturat și executat de ocupanții ruși.

Raportul dezvăluie și momentele cumplite, prin care au fost nevoiți să treacă sute de copii ucraineni, odată cu începutul războiului.

Raportul Organizației Națiunilor Unite: "Mulți dintre aceștia au fost ținuți captivi în condiții inumane, iar alții au ajuns să fie executați, de rând cu părinții lor. Este și cazul unui băiat de 14 ani, găsit mort, împreună cu un vecin. Ambii aveau răni la cap, provocate de armă, semn că au fost executați. Șocant este că mai multe fete minore au fost violate."

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele, pe care încercau să le captureze și au atacat civili, care încercau să fugă.

Raportul Organizației Națiunilor Unite: "Forțele armate ruse sunt responsabile pentru marea majoritate a crimelor de război. Forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului umanitar internațional în unele cazuri, inclusiv două incidente, care se califică drept crime de război. Au fost motive rezonabile pentru a concluziona că o serie de crime, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional au fost comise în Ucraina."

Membrii Comisiei Internaționale Independente de Anchetă asupra Ucrainei au transmis că au documentat cazuri de tortură, rele tratamente și detenție ilegală comise în zonele ocupate de forțele armate ruse. Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, deși a distrus sate și orașe din întreaga Ucraină în timpul a ceea ce inițial a numit o „operațiune militară specială”.

Opinia ta contează. Comentează!