KAMMER: Republica Moldova ar putea să iasă mai devreme din criză față de restul Europei
Economic 13 martie 2023, 19:53 | 551

Republica Moldova ar putea să iasă din actuala criză economică mai devreme decât majoritatea statelor de pe continentul european. Declarația a fost făcută de directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer, după vizita sa de trei zile la Chișinău. Oficialul a precizat că Republica Moldova a fost afectată de inflație mai devreme decât restul Europei, dar Banca Națională nu a ezitat cu măsurile de politică monetară, pentru a opri inflația și pentru a o controla.

Alfred Kammer spune că declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina, imediat după criza pandemică și eforturile de depășire a consecințelor economice, a avut un impact uriaș asupra economiilor statelor Uniunii Europene, dar și asupra Republicii Moldova. Totuși, anumiți indicatori arată că țara noastră ar putea să iasă mai repede din criză.

ALFRED KAMMER, directorul Departamentului European al FMI: "Ceea ce vedem în Moldova este că Moldova iese din această criză în anul viitor, probabil un pic mai devreme decât restul Europei, întrucât Moldova a fost afectată de inflație și de efectele inflației mai devreme decât restul Europei. BNM a luat decizii de politic monetare mai devreme decât restul Europei pentru a potoli inflația și vedem acum că inflația de bază scade ușor în Moldova."

Totuși, problema inflației înalte persistă și din acest motiv autoritățile de la Chișinău trebuie să continue să depună eforturi pentru combaterea acestui fenomen, a adăugat directorul Departamentului European al FMI. Alfred Kammer a punctat că, în pofida crizelor cu care s-a confruntat, mai întâi în contextul pandemiei, iar apoi în contextul riscurilor pentru securitatea energetică, Republica Moldova a progresat totuși în cadrul realizării măsurilor prevăzute în programul cu FMI.

Opinia ta contează. Comentează!