Un nou premier în Catalonia
Externe 15 mai 2018, 20:05 | 1116

Catalonia are un nou premier. Este vorba despre Quim Torra, un politician pro-independenţă, care a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca lider al regiunii spaniole, după cinci luni de criză politică.

Propus de către fostul lider catalan Carles Puigdemont, „pentru” Quim Torra au fost 66 de parlamentari, iar 65 - împotrivă, după o a doua votare în legislativul de la Barcelona. Torra, un fost avocat, cu puțină experiență politică, susține că guvernul său va munci pentru a construi o republică independentă, drept continuare a intențiilor fostului lider Puigdemont. Totuși, reacțiile locuitorilor Barcelonei au fost diferite în această privință.

Alegerea lui Quimm Torra a pus capăt unei perioade de criză care exista în Catalonia după alegerile regionale din luna decembrie a anului trecut, în urma cărora partidele pro-independenţă au obţinut o majoritate fragilă. De atunci, au existat patru încercări de a forma un nou guvern, însă toate au eşuat, deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest. În martie, Curtea Supremă de la Madrid a emis mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani, care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon. Acesta din urmă este acuzat de rebeliune după proclamarea ilegală a independenței Cataloniei faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza unui referendum din octombrie 2017.

Opinia ta contează. Comentează!