Un avion de pe cursa Atena-Vilnius a fost deturnat de un avion militar belarus pentru a ateriza la Minsk
Externe 24 mai 2021, 19:40 | 960

Uniunea Europeană ar putea aplica noi sancțiuni împotriva regimului din Belarus, care a pus în pericol viața a peste 120 de pasageri, pentru a aresta un opozant. Occidentul şi detractorii regimului au estimat că este vorba de o deturnare de avion, unii vorbind chiar despre "terorism de stat". Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internaţionale. Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat, în care se arată că ”susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident”.

Liderii europeni au amenințat astăzi că vor limita traficul aerian internațional peste Belarus și, eventual, vor restricționa transportul terestru dinspre această țară, după ce un avion de pasageri Ryanair a fost forțat să aterizeze într-un incident denunțat de țările occidentale ca fiind ”piraterie de stat”.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Lucrăm asupra sancțiunilor. Acestea sunt pe masa Consiliului European. Viețile civililor, inclusiv a celor europeni, au fost puse în pericol. Este un pericol pentru securitatea internațională și aviația civilă. Din acest motiv, suntem hotărâți că e nevoie de o reacție fermă după evenimentele de ieri. "

Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta aeronava comercială, la bordul căreia se afla Roman Protasevici, un jurnalist, opozant al regimului Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, Roman Protasevici a fost arestat, iar bomba, așa cum era de așteptat, nu fost găsită. Pasagerii avionului spun că totul a fost o butaforie, inclusiv câinii aduși pentru găsirea explozibilului, iar singura țintă a fost jurnalistul. Înainte de a fi arestat, acesta le-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

Roman Protasevici, fost angajat al canalului de Telegram Nexta, care a mediatizat pe larg protestele și represaliile din Belarus, este trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru ”acțiuni teroriste”. Presa internațională scrie că Protasevici a fost urmărit de patru agenți KGB încă de la Atena. Cei patru s-au infiltrat în avion ca pasageri obișnuiți, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat de către Alexandr Lukașenko. De altfel, piloții avionului Ryanair ar fi fost amenințați de avionul belarus Mig-29 pentru ca să devize de la curs și să aterizeze la Minsk. Și liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că Protasevici riscă pedeapsa cu moartea.

SVETLANA TIHANOVSKAIA,, liderul opoziției din Belarus: "Viața lui e în pericol. Lukașenko a provocat personal un scandal internațional și a folosit aviația militară împotriva civililor din Belarus și Europa, pentru a-l pedepsi pe un singur om. Nimeni nu mai este în siguranță."

De partea cealaltă, ministrul belarus de Externe Anatoli Glaz a declarat presei că regulile de securitate aeriană sunt o prioritate absolută și că ”nu există vreo îndoială că acțiunile autorităților belaruse au fost în deplină conformitate cu normele internaționale”. Conducerea armatei din Belarus, la fel, insistă că totul s-a făcut pentru securitatea pasagerilor, ca urmare amenințării cu bombă.

ANDREI GURTSEVICI, oficial militar belarus de rang înalt: "După ce comandantul avionului de pasageri a luat decizia să aterizeze pe Aeroportul Minsk-2 și a schimba direcția zborului spre Minsk, a fost luată decizia de aridica în aer un avion MiG-29. Echipajul de gardă a fost însărcinat să ia sub control și să acorde ajutor avionului de pasageri pentru ca acesta să aterizeze în siguranță pe Aeroportul Minsk-2."

Roman Protasevici, considerat "terorist" de către autorităţile belaruse, a fost arestat pe aeroportul din Minsk. Alianţa Nord-Atlantică a calificat incidentul drept ''grav şi periculos'' şi a solicitat o investigaţie internaţională. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite condamnă cu fermitate deturnarea avionului Ryanair spre Belarus şi arestarea jurnalistului de opoziţie aflat la bord. Potrivit lui Blinken, "actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani". Ministerul de Externe al României a emis un comunicat în care condamnă cu fermitate deturnarea avionului civil, pe care o consideră un incident ”deosebit de grav”.

La aproape 24 de ore de la acest caz, Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat, în care se arată că ”susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident, inclusiv reținerea unui jurnalist belarus”. ”Ministerul de Externe reiterează poziția consecventă a Republicii Moldova de încurajare a respectării de către toți membrii comunității internaționale a principiilor și normelor de drept internațional”, se mai arată în comunicatul citat.

Opinia ta contează. Comentează!