Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale UE se reunesc joi în încercarea de a scăpa de criza energetică
Externe 20 octombrie 2022, 15:51 | 395

Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, în încercarea de a scăpa de criza energetică. Liderii Uniunii Europene rămân însă la fel de divizaţi, cum erau în urmă cu câteva luni, în ideea de a contracara inflaţia ridicată şi a evita recesiunea, după ce Rusia a redus livrările de gaze către continent după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru un alt summit de două zile, la care atenţia se va concentra pe impactul războiului din Ucraina asupra pieţei energiei din blocul comunitar. Cei 27 ar urma să îşi exprime sprijinul pentru un preţ de referinţă alternativ la gaze naturale lichefiate şi achiziţii comune de gaze. Chiar dacă 15 ţări membre, printre care Franţa şi Polonia, cer în continuare o anumită formă de plafonare, ele se lovesc de o opoziţie acerbă din partea Germaniei şi Ţărilor de Jos, cea mai mare economie europeană şi cel mai mare cumpărător de gaze, respectiv, cel mai important hub de tranzacţionare a gazelor din Europa. "Un acord este extrem de improbabil... Opiniile par a fi foarte opuse", a declarat un diplomat înaintea discuţiilor de joi.

De asemenea, cei 27 vor aborda efectele crizei energetice acute asupra celor 450 de milioane de cetăţeni. Un punct de dezacord este dacă ar trebui oferit sprijin imediat prin subvenţii directe către gospodării şi companii sau să fie făcute investiţii în energia verde, care ar face blocul comunitar mai rezilient în viitor. Având în vedere diferenţele între mixurile energetice şi interesele statelor membre, summitul din 20 și 21 octombrie riscă să nu se finalizeze prin acţiuni concrete, scrie Reuters. Unii comisari europeni şi unele state membre, printre care Italia, vor să combată criza energetică prin măsuri similare cu cele introduse în timpul crizei de COVID-19, când ţările din Uniunea Europeană au împrumutat bani colectiv.

Miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni şi ei, din nou, săptămâna viitoare, însă potrivit unui diplomat european, nu ar urma să ajungă la decizii concrete înainte de luna noiembrie, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!