A fost lansat un nou serviciu național
Social 16 octombrie 2023, 17:52 | 603

Ministerul Sănătății lansează un nou serviciu medical în Republica Moldova. Este vorba despre serviciul național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, în mai multe raioane ale țării urmează să fie deschise 13 centre, unde pacienții vor putea primi ajutor medical calificat. Centrele vor fi dotate cu echipamente performante, inclusiv opt tomografe, al căror preț depășește 73 de milioane de lei.

ALA NEMERENCO, ministru al Sănătății: "Săptămâna aceasta lansăm activitatea primelor două tomografe în regiuni, în spitalele din Bălți și Căușeni, unde se vor efectua primele exerciții, instruiri practice, verificări, conectări cu Chișinăul, ca să putem lansa aceste două centre primare de AVC, după care vor urma Hâncești, Soroca, Comrat și multe altele."

Ministerul Sănătății a mai decis ca Institutul de Medicină Urgentă să fie numit în acest sistem de asistență în cazul accidentelor vasculare cerebrale drept un centru, care pe lângă ajutorul acordat pacienților, să ofere consultanță medicilor din centrele unde vor fi investigate persoanele cu risc de AVC.

MIHAIL CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă: "Centrul comprehensiv de AVC, în conformitate cu prevederile ordinului care va fi emis de către Ministerul Sănătății, va avea și funcția de consultare la distanță a spitalelor raionale cu centre primare de accidente vasculare cerebrale acute."

Potrivit specialiștilor din domeniu, lansarea acestui serviciu în regiuni va contribui semnificativ la dezvoltarea asistenței medicale în Republica Moldova.

STANISLAV GROPPA, academician: "Acest nou concept, această nouă implementare oferă posibilitatea de a schimba curriculumul de pregătire în domeniul medicinei și sănătate. Asta va da posibilitatea de a include tehnologii de ultimă oră cum ar fi, telemedicina, imagistica, ultrasonografia."

Serviciile centrelor de asistență în cazul accidentelor vasculare cerebrale vor fi gratuite și vor fi la dispoziția cetățenilor în fiecare zi și la orice oră. Oamenii vor putea beneficia de ajutor, apelând la numărul 112.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la nivel internațional si prima cauza de formare a dizabilității la unele persoane. Republica Moldova este printre primele zece țări cu o populație, care are risc sporit de accidente vasculare cerebrale. Anual, peste 12 mii de cetățeni sunt diagnosticați cu AVC.

Opinia ta contează. Comentează!