Potrivit Bugetului pentru 2024, cheltuielile în anul viitor vor ajunge la suma de 82 de miliarde de lei
Economic 7 decembrie 2023, 20:49 | 483

Bugetul de stat pentru 2024, cu un deficit de peste 15 miliarde de lei, a fost aprobat astăzi de Parlament, în prima lectură. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați, 23 au votat împotrivă, iar cinci legislatori s-au abținut. Documentul prevede alocări majorate pentru copii, majorări salariale pentru profesori și dublarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic.

Proiectul bugetului pentru 2024 prevede că în anul viitor haznaua statului va înregistra venituri de circa 66 de miliarde de lei și cheltuieli de peste 82 de miliarde de lei. Respectiv, deficitul bugetar va fi de peste 15 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru viitorul copiilor și pentru acces la educație modernă, și de calitate. Potrivit proiectului, indemnizația unică la nașterea copilului se va dubla și va ajunge la 20 de mii de lei, iar salariile cadrelor didactice vor crește cu 15%. Pentru această majorare a fost alocat aproape un miliard de lei.

În anul 2024 statul va înregistra venituri mai mari cu 1,3% comparativ cu anul precedent, asta însemnând o creștere de 855 de milioane lei. Potrivit ministrului Finanțelor, ponderea veniturilor Bugetului de stat în raport cu Produsul Intern Brut se estimează la nivel de 19,5%.

Proiectul legii bugetului de stat a fost criticat de deputații BCS, Vlad Batrâncea afirmând că acesta este antisocial și că documentul prevede o majorare a cheltuielilor birocratice în domeniile sănătate și învățământ.

De partea cealaltă, deputatul PAS Marcela Adam a declarat că bugetul pentru anul viitor este unul echilibrat.

Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat ulterior că proiectul bugetului pentru 2024 este unul al supraviețuirii, dar nu unul al dezvoltării. Principala lege financiară a statului urmează a fi examinată de Parlament și în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!