Image-Description
Scandal în Justiție | Magistrații convoacă o Adunare Generală, chiar dacă CSM se opune
Social 27 septembrie 2019, 08:48 | 2832

Adunarea Generală a Judecătorilor va fi convocată astăzi, 27 septembrie, în pofida refuzului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a executa o decizie în acest sens a Curții de Apel Chișinău. Recursul Consiliului împotriva acestei hotărâri a fost respins, ca neîntemeiat, de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Astfel, judecătorii ar urma să se întrunească într-o Adunare Generală de urgență, la ora 10.00, pe ordinea de zi fiind inclusă o cerere de revocare a membrilor CSM.

Ieri, 26 septembrie, CSM „a luat act” de încheierea din 24 februarie 2019 a Curții de Apel Chișinău și a anunțat magistrații că „temei legal” pentru participarea acestora la Adunarea Generală extraordinară nu există.

Premierul Maia Sandu s-a adresat joi cetățenilor, afirmând că ceea ce se întâmplă în prezent în justiție este ”grav și simptomatic”. Potrivit premierului, modul în care este convocată Adunarea Generală a Judecătorilor amintește de practica fostului regim, pentru că unele grupuri de interese vor să blocheze activitatea CSM și eforturile de reformare a justiției.

Scandalul din sistemul judecătoresc este comentat și de exponenții societății civile.

„Comportamentul Curții de Apel Chișinău și a CSJ, deopotrivă cu comportamentul CSM, m-a dat peste cap. CSM refuză organizarea Adunării Generale (AG) în stil sovietic! CA Chișinău obligă CSM să convoace AG, iar după refuzul CSM o convocă singură (pentru așa ceva unii judecători s-au pomenit cu dosare penale, acuzați de substituirea organelor administrative), iar CSJ menține ultima hotărâre (chiar dacă anterior urla la judecători că așa ceva nu se poate). Trebuie sa pun o virgula aici, se pare ca hotărârea CSJ a fost luată cu 3 la 2, iar printre cei 3 este un judecător rechemat din concediu (e o coincidență bineînțeles)”, a scris pe Facebook președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Amintim că disputa a fost declanșată de cererea unui grup de 87 de judecători cu privire la convocarea în regim de urgență a unei Adunări Generale a Judecătorilor, care ar urma să revoace mandatele atualilor membri ai CSM. Pe 19 septembrie, CSM a amânat examinarea acestei solicitări, însă contradicțiile sau acutizat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie