Moldoveni evacuați din fâșia Gaza
Social 8 noiembrie 2023, 19:54 | 619

36 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați marți din Fâșia Gaza și sunt acum în siguranță. Potrivit președintelui Maia Sandu, salvarea cetățenilor moldoveni a fost posibilă după o perioadă plină de incertitudine și negocieri și datorită implicării partenerilor externi. În debutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Dorin Recean a dat detalii despre etapele următoare privind întorcerea acasă a conaționalilor noștri.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Astăzi la ora trei, la București va ateriza avionul cu cei 36 de moldoveni care au fost evacuați din Gaza. Și cred că deja la noapte îi vom avea aici, acasă."

De la București, cei 36 de cetățeni moldoveni vor ajunge acasă cu un autocar pus la dispoziție de autorități. Președintele, Maia Sandu, le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în efortul de evacuare a moldovenilor blocați în infernul din Fâșia Gaza.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Sunt recunoscătoare tuturor celor care au lucrat fără odihnă la acest proces complex de evacuare: angajații ambasadelor noastre din Israel și Turcia, ultima acreditată prin cumul în Egipt, echipa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, colegii din celelalte instituții implicate, precum și partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Grație acestui efort comun, cetățenii noștri sunt în siguranță."

Cetățenii moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au fost preluați la punctul de trecere a frontierei de la Rafah de funcționarului consular al Ministerului de Externe. Instituția a anunțat marți că autoritățile israeliene și egiptene au ajuns la un acord privind evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Opinia ta contează. Comentează!