Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire
Externe 29 martie 2021, 15:59 | 1198

Nava care bloca circulația pe Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire. Bursele și prețurile petrolului au reacționat imediat la anunț. Nava container s-a prăbușit săptămâna trecută pe canal și a reținut zilnic 7,6 miliarde de euro în comerțul mondial.

Autoritatea Canalului Suez a spus anterior într-o declarație că operațiunile de remorcare pentru eliberarea navei au fost reluate. Aproape 15 la sută din traficul maritim total tranzitează Canalul Suez, motiv pentru care sute de nave aşteaptă deblocarea navei Ever Given.

SPENCER WELCH, analist IHS Markit: "Aproximativ 7% din comerțul mondial cu petrol trece prin Canalul Suez. Orice navă poate alege o rută mai lungă, prin sudul Africii. Asta durează cu aproximativ două săptămâni mai mult și evident este mai scump, din cauza costurilor suplimentare de expediere. Acum navele trebuie să ia această decizie. Așteaptă în acea coadă de 300 de navă sau fac o călătorie mai lungă?"

Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

MOHEB MAMISH, vice admiral: "Trebuie să ai un plan de salvare și echipament de salvare. Trebuie să ai totul fiindcă este vorba de o navă foarte mare și peste zece mii de containere, deci un număr foarte mare. Cred că echipa noastră de salvare va reuși."

Știrile s-au adăugat optimismului cu privire la creșterea mondială, pe măsură ce piețele privesc către președintele Joe Biden pentru a-și prezenta planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a Statelor Unite. Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a câștigat 0,3 la sută, iar acțiunile de top din China au crescut cu 0,8 la sută. Indicele japonez Nikkei a câștigat un procent.

Opinia ta contează. Comentează!