Ministerul ucrainean al Apărării a declarat duminică că a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite
Externe 24 ianuarie 2022, 17:07 | 826

Washingtonul ia în considerare trimiterea a 5.000 de soldați americani, nave de război și avioane către aliații NATO din Țările Baltice și din Europa de Est. Executivul Statelor Unite a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă", informează AFP.

Această mișcare ar însemna o schimbare majoră pentru Joe Biden, care până de curând a adoptat o poziție reținută față de Ucraina, de teamă să nu provoace Rusia să invadeze.

Rusia neagă că planifică o ofensivă militară. Dar, pe măsură ce Vladimir Putin și-a intensificat acțiunile amenințătoare la adresa Ucrainei, iar discuțiile dintre oficialii americani și ruși nu au reușit să-l descurajeze, administrația Biden se îndepărtează acum de strategia de a nu provoca, informează New York Times.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc sâmbătă la Camp David, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat lui Biden mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de pragul lui Putin. Opțiunile includ trimiterea a 5 mii de soldați în țările din Europa de Est, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează. Se așteaptă ca Biden să ia o decizie chiar în această săptămână, în condițiile în care Rusia și-a intensificat poziția amenințătoare față de Ucraina, inclusiv prin concentrarea a peste 100.000 de soldați și armament la graniță și prin staționarea de forțe rusești în Belarus.

Marea Britanie a acuzat Moscova că dezvoltă planuri de instalare a unui lider pro-rus în Ucraina.

DOMINIC RAAB vicepremier, Marea Britanie: "Vor exista consecinţe dure, dacă Rusia va încerca să invadeze Ucraina şi să instaleze un regim marionetă."

Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie zice că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă militară, a scris pe Facebook că ţara sa are nevoie de noi lideri. Ministerul rus de Externe a respins aceste comentarii, spunând că sunt "dezinformări", şi a acuzat Marea Britanie şi NATO "că escaladează tensiunile" în privinţa Ucrainei

În același timp, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat duminică că a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite ca parte a unui ajutor defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari, informează Reuters. Washingtonul a declarat că va continua să sprijine Ucraina pe fondul preocupărilor regimului de la Kiev şi ale aliaţilor săi occidentali cu privire la trupele ruse masate la graniţa sa. Aproximativ 90 de tone de "asistenţă de securitate letală", inclusiv muniţie, din pachetul aprobat de Statele Unite în decembrie, au ajuns sâmbătă în capitala Ucrainei.

Concomitent, Departamentul de Stat a anunţat duminică că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza "tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina", informează Reuters. Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada americană la Kiev dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina "ar trebui să ia în considerare acum" părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat.

Opinia ta contează. Comentează!