Copii ucraineni deportați aduși acasă
Externe 24 martie 2023, 19:32 | 362

17 copii ucraineni deportați în Rusia s-au reunit cu familiile lor la Kiev. Reîntregirea a fost posibilă grație Fundației "Salvați Ucraina", care afirmă că până acum a reușit să întoarcă peste o sută de copii din Rusia și din teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. De când Moscova a început un război în Ucraina, mii de copii au fost scoși ilegal din țară.

Imediat ce autobuzul a ajuns la Kiev, un băiețel de zece ani a sărit direct în brațele tatălui său, scrie France 24. Denis Zaporojcenko nu și-a văzut atât fiul, cât și două fiice, de mai bine de șase luni.

MIROSLAVA KHARCENKO, avocat al "Salvați Ucraina": "Oficialii ruși le-au spus părinților că au la dispoziție o oră pentru a se gândi și că dacă ucrainenii ajung acolo înainte, vor aduce mercenari americani, care vor bate și vor viola copiii, și că este singura lor șansă de a-i salva. Cu șantaj și intimidare, ei iau copii."

Câțiva dintre părinții din imagine au fost presați să-și trimită copiii la ceea ce li s-a spus că este ”o tabără de vară” în Crimeea ocupată ilegal de Rusia.

INESA VERTOSH, mama unui dintre copii deportați: "Ei au creat percepția că totul este bine cu copiii, că ei erau fericiți și apoi mă sună fiul și îmi spune că tabăra este închisă și toți pleacă. Mi-a spus că nu este o tabără, ci un lagăr de concentrare."

Copiilor duși la așa-zisa tabără din Crimeea li se spunea că vor fi adoptați.

ANASTASIA MOTICHAK, unul dintre copiii deportați: "Ei ne spuneau așa: noi aici vă hrănim, vă dăm apă, vă dăm căldură, confort, dar voi sunteți atât de nerecunoscători! Ei ne confiscau baloanele care aveau culorile drapelului ucrainean și țipau la noi că suntem nerecunoscători și să ne întoarcem la fasciștii noștri."

Toți copiii vor primi sprijin psihologic.

Biroul Național de Informații al Ucrainei susține că peste 16 mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Moscova neagă acuzațiile, spunând în schimb că, cităm, a salvat copiii ucraineni de ororile războiului.

Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat ca vă organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință, care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiți de Rusia.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Ceea ce se întâmplă acolo, ne amintește într-un mod oribil despre cele mai întunecate timpuri ale istoriei noastre. Să deportezi copii este o crimă de război!"

Acum o săptămână, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de crime de război, de deportare ilegală a copiilor din zonele ocupate ilegal de Kremlin în Ucraina și transfer în Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!