Image-Description
Ion Ceban declară, la Jurnal TV, că regretă invaliarea mandatului câștigat de Andrei Năstase în 2018
Politic 24 octombrie 2019, 14:37 | 1564

Candidatul socialist la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, susține că regretă că mandatul lui Andrei Năstase, câștigat în 2018, a fost invalidat în urma unei contestații depuse de către echipa sa de campanie, și că nu știe dacă fosta putere ar fi acționat la fel și în cazul în care alegerile erau câștigate de el.

Invitat în emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, socialistul a declarat că actuala coaliție de guvernare nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

Totodată, în opinia sa, mai mare reușită ar fi că „oamenii sunt mai liberi”, iar un argument în acest sens poate fi și faptul că alegerile locale s-au desfășurat într-o atmosferă mult mai „corectă și democratică” decât scrutinele anterioare.

El a mai spus că își dorește ca această coaliție să „dureze cât mai mult posibil” și că guvernarea actuală are un „mare atu”, faptul că a restabilit relații atât cu Estul cât și cu Vestul.

Ceban a menționat că susține „toate eforturile” de reformare a justiției în formula promovată de guvernare și că aceeași atitudine o au și colegii săi din PSRM.

Comentând mai multe acuzații din spațiul public, conform cărora președintele Igor Dodon și-ar dori să „devină noul Plahotniuc”, Ceban a spus că ar fi vorba despre „povești” promovate de unii politicieni și că așteaptă și „dovezi” în susținerea unor astfel de afirmații.

Întrebat dacă nu e prea devreme să le propună celor din Blocul ACUM o coaliție de guvernare în CMC înainte de a se desfășura și turul II al alegerilor, Ceban și-a motivat inițiativa prin faptul că „nu este timp” și că și-ar dori ca o ședință a noilor consilieri să aibă loc chiar până la alegeri. „Avem foarte multe de rezolvat. Ce ține de buget, sezonul de încălzire. Probleme curente. Mi-aș dori această ședință să aibă loc cât mai devreme”, a declarat Ceban.

Socialistul a fost întrebat și dacă nu regretă faptul că mandatul lui Andrei Năstase a fost invalidat, în 2018, în urma unei contestații venite din partea echipei sale de campanie. El a răspuns că a fost o „nedreptate”, pe care o „condamnă” și că în contestație nu s-a cerut invalidarea mandatului.

Întrebat dacă Vladimir Plahotniuc i-ar fi invalidat și lui mandatul în care câștiga alegerile, Ceban a spus că nu știe ce s-ar fi întâmplat.

Moderatorul a vorbit și despre cheltuielile de campanie, în condițiile în care PSRM a raportat doar 5 milioane de lei, deși a avut o campanie foarte scumpă, cu publicitate TV, online sau outdoor. În timp ce Blocul ACUM, cu o campanie mult mai modestă a raportat 2,4 milioane de lei.

Ceban a răspuns că totul este „corect” și că socialiștii atât au cheltuit, iar acest lucru poate fi „văzut în rapoartele depuse la CEC”.

Candidatul socialist la funcția de primar al capitalei a pus prezența modestă de la scrutinul din 20 octombrie și pe seama unei „dezamăgiri” în rândul electoratului față de rezultatele actualei guvernări, dar și pe faptul că Republica Moldova are tot mai puțini cetățeni din cauza migrației.

Întrebat dacă în turul II al alegerilor nu ar fi dezavantajat de faptul că este candidat din partea PSRM și acesta și e motivul pentru care a anunțat că va renunța la statutul de membru de partid în cazul în care ajunge primar, Ceban a spus că „nu vrea să împartă în dreapta și stânga cetățenii” și că dacă va câștiga alegerile el va fi „primarul tuturor”.

În cadrul emisiunii a fost abordată și problema finanțării externe a capitalei, în condițiile în care bugetul actual al Chișinăului nu este unul care să acopere toate nececesitățile de dezvoltare ale capitalei. Întrebat cum ar putea accesa finanțări europene un primar care ar fi exponentul unui partid care până recent solicita anularea Acordului de Asociere, Ceban a spus că „în primul rând trebuie gestionăm corect bugetul actual” și că dânsul are deja experiență în accesarea de fonduri europene în perioada în care era viceministru în guvernul PCRM.

În ce privește transportul public și posibilitatea majorării tarifelor, în condițiile în care acestea nu mai acoperă astăzi nici pe departe costurile, Ceban a spus că este „categoric împotrivă”, chiar și în condițiile în care în prezent din bugetul Primăriei se acordă 400 de milioane de lei anual pentru parcurile de autobuze și trolebuze.

Opinia ta contează. Comentează!