Benzina și motorina se scumpesc
Economic 11 august 2023, 20:36 | 584

Benzina și motorina se scumpesc în weekend. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri plafon la carburanți, valabile de sâmbătă până luni inclusiv. Astfel, benzina se scumpește cu șase bani, iar motorina va fi mai scumpă cu 14 bani. Potrivit ANRE, creșterea prețurilor la produsele petroliere este influențată de cel mai scăzut nivel al producției de țiței din ultimii doi ani.

În următoarele trei zile, un litru de motorină va costa cel mult 23 de lei și 13 bani, iar un litru de benzină cu cifra octanică 95 va putea fi comercializat cu maximum 25 de lei și 76 de bani. COMNUNICAT ANRE: "Aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane de barili pe zi în august și cu 0,3 milioane de barili pe zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la 87 de dolari. Totodată, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere."

Cea mai mare reducere a producției de petrol a fost efectuată de către Arabia Saudită. Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi ale proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare de-a lungul conductei CPC, a rafinăriei din Atyrau și a unor unități de extragere din câmpul petrolier din vestul țării, precum și în Nigeria, din cauza unor scurgeri de petrol la terminalul Forcados.

ANRE mai explică scumpirile carburanților și prin majorarea tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts, tendință susținută de nivelul ridicat al cererii la produse petroliere la nivel global.

Opinia ta contează. Comentează!