Consultanță pentru antreprenori
Economic 24 iulie 2023, 17:54 | 2178

Oamenii din satul Cărpineni, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, vor avea posibilitate să afle detalii direct de la specialiști, față în față. Aceștia sunt pe loc, la un centru de consultanță inaugurat astăzi în comună. Gama serviciilor prestate este largă - contabilitate, resurse umane, programe de finanțare, dreptul muncii și promovare. Antreprenori cu experiență susțin că niciodată nu este târziu să afle cum să eviți situațiile de risc.

VALENTINA PĂNUȚĂ, producător de încălțăminte: "La nivel de localitate, la nivel de regiune deseori ne întâlnim cu diferite întrebări și un asemenea centru de consultanță în afaceri este binevenit, pentru că este normal ca să ne întâlnim cu diferite situații și nu știm unde să căutăm soluția."

SERGIU CHIRENCIUC, producător de paste: "Sunt foarte mulți tineri care au idei bune, dar ele trebuie prelucrate. Ei trebuie să cunoască multe chestii din domeniul fiscal, domeniul sanitar."

Cei mai experimentați își aduc aminte cât de greu le-a fost la începuturi.

VICTOR DASCALIUC, apicultor: "Eu am fost nevoit să alerg la Chișinău pentru sa face cursuri ca să obțin informații în domeniul de afaceri, acum aceste informații le putem primi acasă. Este foarte important, este foarte bine și eu știu câțiva oameni de aici care cu mare drag sunt gata să ajute."

ION VÂNAGĂ, antreprenor: "O să le dea unele cunoștință pe care nu le-am avut noi la început. De exemplu, noi când am început activitatea am avut niște riscuri pe care practic nu le cunoșteam. Era foarte greu să faci o activitate, pentru că nu aveam cunoștințe despre acte, certificatele necesare."

Proiectul „Parteneriat multi-dimensional pentru dezvoltare economică durabilă incluzivă în comuna Cărpineni” este implementat cu sprijinul Uniunii Europene.

JANIS MAZEIKS, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova: "Eu mă bucur de faptul că satul Cărpineni se dezvoltă și acest centru va contribui și mai mult la acest lucru."

Primarul localității crede că de acest proiect se vor interesa mai ales tinerii.

ION CĂRPINEANU, primarul comunei Cărpineni: "Am identificat că această problemă vine de la neîncrederea tinerilor în domeniul de susținere a afacerilor. Ne-am dat seama că, de fapt, tinerii nu cunosc legislația din Republica Moldova și despre inițierea unei afaceri și am ajuns la concluzia ca în zonele rurale să fie un centru de consultanță în afaceri."

Locuitorii din comuna Cărpineni vor putea beneficia de asistență gratuită doar pentru primele sesiuni. Ulterior, serviciile vor fi contra plată. În comuna Cărpineni locuiesc în jur de zece mii de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!