Părinții au cerut explicații ministrului
Social 21 august 2023, 19:53 | 417

Mai mulți părinți, ai căror elevi își fac studiile în clasele liceale din satele Văsieni și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, au protestat astăzi la Guvern. Aceștia i-au cerut ministrului Educației și Culturii să nu permită închiderea claselor liceale din cele două localități. Dan Perciun spune că această decizie este condiționată de faptul că sunt puțini elevi în clasele în care învățau până acum.

Anatolie Căpățână are trei copii. Unul dintre ei ar trebui să meargă la 1 septembrie în clasa a X-a, în liceul din Ruseștii Noi, însă bărbatul spune că nu știe ce va face copilul său, dacă nu va fi formată o nouă clasă liceală. Părintele insistă că nu dorește să-și trimită copilul la un liceu dintr-o altă localitate.

ANATOLIE CĂPĂȚÂNĂ, părinte: "Nu cred că liceul de la Bardar are mai bune condiții, profesori mai buni. Și elevii de la Ruseștii Noi au arătat performanțe la diferite olimpiade și pe plan sportiv."

Irina Ustahi are două fete. Ambele doresc să-și continue studiile la liceul din localitatea lor, dar stau cu dosarele în sertar și cu incertitudine în gânduri.

IRINA USTAHI, părinte: "S-au întristat așa cum m-am întristat și eu. Și ele nu doresc la Bardar. Soțul meu este plecat peste hotare. Mai am un băiat de nouă ani. Eu lucrez. Fetele trebuie să plece la Bardar. Eu lucrez, trebuie să fie copiii în apropierea mea. Dacă doream să le dau undeva la un colegiu în oraș, atunci așa făceam, dar noi am hotărât să rămân în sat, la noi acasă."

A venit să spună că vrea să învețe la liceul din sat și Mihaela. Tânăra spune că își dorește să rămână la Liceul Teoretic din Ruseștii Noi și nu vrea să plece la altă instituție.

MIHAELA LIUBA, elevă: "-Ce spun colegii tăi? Cum ați primit vestea? -Nu s-au așteptat la așa ceva. La începutul anului știam că va fi clasa a X-a și cu o săptămână înainte aflăm că nu va fi. Este ceva inacceptabil. Vrem să gândim pozitiv, că se va deschide. Nu vreau să mă duc undeva unde e un loc necunoscut. Va fi foarte ciudat pentru mine și pentru toți ceilalți."

Grupul de părinți este reprezentat de un un avocat, care spune că, prin această decizie a autorităților, se admite un abuz.

VERONICA PASCAL, avocat: "Am venit în fața ministrului și am încercat să aflăm ce a stat la baza deciziei respective de a închide aceste licee, având două decizii a autorității publice locale prin care se permite funcționarea, ca să aflăm că ministrul pune la bază o scrisoare a unui angajat din cadrul raionului Ialoveni și că ar exista un proces verbal al unei comisii de lucru. Acest proces verbal nouă nu ni s-a pus la dispoziție să cunoaștem în baza căror evaluări a fost selectat liceul din Bardar."

Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că această decizie de încadrare a elevilor în alte instituții de învățământ, cu asigurarea transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, este condiționată de faptul că sunt puțini elevi în clasele în care învățau până acum.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: "Regula generală este că trebuie să avem două clase de a X-a pentru ca să aibă loc admiterea. Asta înseamnă un număr de 42 de copii care ar urma să se încadreze într-o instituție. Acesta este numărul minim necesar ca acele alocații per elev să fie suficiente și nu generează deficite bugetare."

În total, opt instituții de învățământ din cele 15 din raionul Ialoveni riscă să rămână fără clasele liceale. Potrivit ministrului Educației, părinții din celelalte localități nu au venit cu plângeri deocamdată.

Opinia ta contează. Comentează!