Tindem spre un viitor verde
Social 14 martie 2024, 20:16 | 516

Tranziția către o economie verde și circulară în Republica Moldova a constituit subiectul cheie al conferinței „Green Future Conference”, organizată de AmCham Moldova. Participanții au subliniat necesitatea alinierii la standardele Uniunii Europene pentru a asigura accesul și competitivitatea pe piața europeană.

MARCELA LEFTER, reprezentant companie: "Toate măsurile de decarbonizare trebuie să vină bineînțeles ca politici din partea guvernului, trebuie să le conştientizăm noi ca cetățeni și trebuie aplicate și de business. Pentru că în primul rând vorbim despre un business sustenabil. Businessul sustenabil presupune ca absolut produsul final a oricărei afaceri să fie cu cât mai puțină amprente de carbon."

RUSLAN ȚĂRNĂ, reprezentant companie: "În primul rând este important să fim sustenabili, să reducem emisiile de CO2 în atmosferă, pentru că asta are un impact asupra tuturor. Și este important să avem unele strategii și obiective de a reduce consumul de energie, consumul de apă, de a implementa tehnologii verzi."

CRISTINA MÂNDRESCU, reprezentant companie telefonică: "În cadrul operațiunilor noastre avem adoptate o strategie de ESG, în care grija pentru mediu deține un rol cheie. Astfel în toate operațiunile noastre și pe tot perimetrul activităților desfășurăm o serie de activități care contribuie la reducerea consumului de resurse naturale și în același timp, evident reducerea amprentei de carbon."

Potrivit organizatorilor, inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană presupune stabilirea unor noi cerințe față de companiile locale.

MILA MALAIRĂU, director executiv AmCham: "Scopul acestui eveniment este de a promova practicile durabile și responsabile în activitatea de business. Astăzi avem atât reprezentanți ai Guvernului, acelor trei ministere - Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și nu în ultimul rând Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării care sunt responsabile de promovare a politicilor pentru facilitarea a procesului de ajustare și de aliniere la standardele de sustenabilitate ale UE."

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, spune că promovarea valorilor corecte în economie este un angajament al Guvernului.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Noi trebuie să înțelegem că trebuie să excelăm prin eficiența energetică, prin utilizarea eficientă a resurselor, prin valori cum ar fi economia circulară pentru că asta este rețeta succesului nostru. Asta este modul în care noi nu trimitem bani în afară pentru gaz și electricitate, dar ținem banii aici și creăm locuri de muncă aici și învestim aici pe loc."

Conferința „Green Future Conference” a fost organizată de AmCham Moldova, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, și cu sprijinul Activității Tehnologiile Viitorului, finanțată de USAID, Suedia și UKaid.

Opinia ta contează. Comentează!