Legea privind purtarea panglicii negru-oranj va fi modificată și înregistrată din nou
Social 18 aprilie 2023, 18:52 | 1856

Legea privind purtarea panglicii negru-oranj va fi modificată și înregistrată, din nou, în Parlament. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Lilian Carp după ce președintele legislativului, Igor Grosu, a spus, la finele săptămânii trecute, că puterea ar putea elabora anumite modificări legislative ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 11 aprilie curent. Atunci, Înalta Curte a stabilit că simbolurile, precum panglica „Sfântului Gheorghe”, pot fi folosite, doar dacă nu promovează agresiunea militară, crimele de război sau cele împotriva umanității.

Lilian Carp a declarat că guvernarea nu își poate permite ca anumite simboluri ale agresiunii și militarismului rusesc să fie folosite fără nicio explicație. Potrivit lui, după decizia Curții Constituționale, actuala lege nu poate fi aplicată corespunzător.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Argumentele Curții Constituționale care spune că se îngrădește libera exprimare nu țin, în condițiile în care libera exprimare, în acest sens, are ca obiectiv promovarea unei agresiuni, a Federației Ruse în Ucraina.Vom veni cu o nouă redacție, în care vom vota pentru a fi interzise aceste simboluri pe teritoriul Republicii Moldova."

Potrivit deputatului, în Parlament va fi propus un nou proiect de lege, dar nu se va reuși votarea lui până pe 9 mai. Despre modificarea legii a vorbit și președintele Parlamentului, Igor Grosu, la ședința Legislativului din 13 aprilie. Grosu a spus atunci că decizia Curții Constituționale este regretabilă.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Prin această decizie, au încurajat elemente din societatea noastră și din fracțiunea socialiștilor și comuniștilor, care o să încerce să braveze de 9 mai și nu doar de 9 mai cu acest simbol al războiului. Noi analizăm să vedem ce putem face pentru a mai interveni odată în lege."

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica „Sfântului Gheorghe” poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac. Între timp, și Partidul Șor și Partidul Socialiștilor au anunțat că vor participa pe 9 mai curent la acțiunea „Regimentul nemuritor”. Din partea Partidului Șor, anunțul a fost făcut de Ilan Șor, condamnat recent de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare. Iar socialiștii au anunțat despre participarea lor printr-un comunicat.

În același timp, organizatorii marșului „Regimentul nemuritor” din Rusia au anunțat că, în acest an, evenimentul nu va avea loc. Elena Țunaeva, copreședinte al sediului central al „Regimentului Nemuritor din Rusia” și membră a Dumei de Stat, a declarat că marșul a fost anulat din motive de securitate.

Opinia ta contează. Comentează!