Detalii despre operațiunea lui Babcenko
Externe 1 iunie 2018, 13:31 | 2453

Arcadi Babcenko, jurnalistul rus care și-a înscenat propria moarte la Kiev, pentru a dejuca un plan de asasinat care-l viza cu adevărat, a povestit detaliat despre operațiunea de acoperire. Bărbatul susține că totul a fost pregătit minuțios timp de două luni și că acum se simte ușurat că persoana care a primit ordine să-l omoare a fost prinsă.

Zilele trecute, Kievul anunţa ca jurnalistul rus Arcadi Babcenko a fost împuşcat mortal în timp ce intra în apartamentul său din capitala ucraineană. Nici după 24 de ore, ziaristul a apărut în carne și oase la o conferinţă de presă, unde s-a aflat că totul a fost, de fapt, o complexă operațiune de acoperire a serviciilor de securitate ucrainene. Abia acum, ziaristul a dezvăluit în cadrul unui interviu cum a decurs totul. Babcenko spune că a fost stropit cu sânge de porc și a folosit chiar și un tricou găurit de gloanțe, ca să pară că ar fi fost împușcat mortal.

Șeful serviciului de securitate ucrainean a spus că toată această înscenare a fost necesară pentru dejucarea unui complot real, privind asasinarea jurnalistului, un critic vehement al regimului de la Kremlin și al președintelui Vladimir Putin.

Înscenarea a fost însă criticată de unele organizaţii jurnalistice, pentru că s-au răspândit informații false.

Între timp, oficialii ucraineni au reușit să îl rețină pe cel care plănuia asasinarea ziaristului rus. Un tribunal din Kiev a aprobat o solicitare a procurorilor de a-l încarcera pentru o perioadă de două luni, pe suspect. În urma acestei operațiuni speciale, autoritățile ucrainene au obținut dovezi că individul a primit din partea Rusiei peste 30.000 de dolari pentru a plăti pe cineva ca să-l ucidă pe Babcenko. Mai mult. Autoritățile au reușit să primească acces la o listă cu 30 de persoane din Ucraina, inclisiv Babcenko, care urmau să fie asasinați pentru faptul că aduceau critici în public la adresa regimului de la Kremlin. Potrivit Kievului, totul era pregătit de serviciile de securitate din Rusia. Kremlinul a respins acuzațiile Ucrainei și le-a denunțat drept absurde.

Opinia ta contează. Comentează!