Cancelarul a invocat instaurarea unor interdicţii de circulaţie ca „un mijloc eficient” de luptă împotriva virusului
Externe 29 martie 2021, 19:55 | 1228

Cancelarul german a rechemat landurile la ordine, cerându-le să aplice restricţiile pentru a contracara cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus. Angela Merkel a ameninţat cu o intervenţie mai severă din partea statului federal, dacă regulile nu vor fi aplicate în mod ferm.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Când șefii statelor se convoacă într-o conferință, motiv pentru care nu susțin o conferință timpurie, trebuie să fie clar că este nevoie să ajungem la un consens."

Angela Merkel a invocat instaurarea unor interdicţii de circulaţie care ar putea fi "un mijloc foarte eficient", potrivit ei, de luptă împotriva virusului. Niciodată aplicată la scară naţională de la începutul pandemiei, o astfel de restricţie este extrem de controversată în Germania.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Metoda de implementare a restricțiilor nu este bună. Cu toții avem același scop, știu asta sigur, iar acesta este de a ghida țara prin această pandemie."

Cea mai recentă reuniune între guvernul federal şi landuri, organizată lunea trecută, s-a soldat cu un fiasco: un cvasi-lockdown a fost anunţat pentru cinci zile în timpul sărbătorilor de Paşti, înainte ca Angela Merkel să facă un pas înapoi în faţa criticilor.

KARL LAUTERBACH, epidemiolog, membru al Parlamentului German: "Până acum numai stările de urgență au avut reușit să oprească răspândirea tulpinilor de coronavirus în Portugalia, Irlanda și Marea Britanie. Consider că trebuie să implementăm aceeași abordare."

În paralel, mai multe landuri sau colectivităţi au anunţat sau lansat planuri de relaxare progresivă a restricţiilor, în timp ce rata de incidenţă, în creştere constantă în ultimele săptămâni, depăşeşte valoarea de 100 în majoritatea zonelor ţării. Această evoluţie ar trebui să declanşeze automat o "frână de urgenţă" şi să anuleze toate măsurile de relaxare.

JANOSCH DAHMEN, doctor: "Datele arată că infecțiile se răspândesc atât de repede, încât ratele de 100.000 pe care experții noștri le-au prevăzut, par acum mult mai realiste. Acesta ar trebui să fie un avertisment pentru noi, de a implementa rapid măsuri de siguranță."

Din 6 aprilie, sălile de cinema, teatrele, terasele şi restaurantele ar urma să se redeschidă. În același timp, nemulţumirea sporeşte împotriva guvernului condus de Angela Merkel, în condiţiile în care campania de vaccinare în Germania se confruntă cu probleme. Partidul conservator al Angelei Merkel nu mai este deloc sigur că va câştiga alegerile legislative din 26 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!