În cadrul discuției deschise, experții au dezbătut noi modalități de sensibilizare cu privire la xenofobie, discriminare și Holocaust
Social 17 august 2023, 20:04 | 463

Orice formă de discriminare, violenţă sau discurs de ură trebuie să fie exclus. Este îndemnul celor care au participat astăzi la o discuție publică despre antisemitism și problemele post-Holocaust, organizată în cadrul ambasadei Marii Britanii la Chișinău. La dialog a participat Lordul Eric Pickles din Marea Britanie, reprezentanții Consiliului pentru Egalitate, Avocatul Poporului, dar și alți experți în domeniu.

În cadrul discuției deschise, experții au dezbătut noi modalități de sensibilizare cu privire la xenofobie, discriminare și păstrarea memoriei despre ceea ce a fost Holocaustului și oamenii care și-au pierdut viața în acea perioadă neagră a istoriei.

IAN FELDMAN, Președintele Consiliului pentru Egalitate: "Trei mari criterii după care sunt discriminate persoanele din Republica Moldova sunt: dizabilitate, sex/gen și limba. Putem să adăugăm aici vârsta, statutul de pensionar. Mai mult persoanele sunt discriminate în acces la bunuri și servicii disponibile publicului și domeniul justiției. Este și în domeniul muncii și mai puțin în domeniul educației."

VICTORINA LUCA, Membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării: "Este foarte important ca schimbarea cu privire la stereotipurile și prejudecățile față de comunitatea romă să fie și să aibă parte, să vină de la toți. Începând de acasă."

Lordul Eric Pickles a vorbit despre importanța existenței unui parteneriat între Guvernul Republicii Moldova și comunitățile etnice minoritare din societate.

Lordul Eric Pickles, reprezentant la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului: "Republica Moldova e parte importantă a istoriei, în ceea ce ține de Holocaust, deoarece un număr foarte mare evrei și romi au fost uciși de ofițerii naziști."

În prezent, nu există un mecanism național de raportare, investigare sau sancționare a antisemitismului sub toate formele posibile. Consiliul pentru Egalitate este singura instituție care are atribuții în acest sens. În anul curent s-au împlinit 120 de ani de la Pogromul anti-evreiesc din Chișinău. Chișinăul făcea în acea perioadă parte din Imperiul Rus și era sediul guberniei Basarabia.

Opinia ta contează. Comentează!