Joe Biden şi Olaf Scholz au evidenţiat poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina
Externe 8 februarie 2022, 18:02 | 651

Rusia şi Franţa au preocupări comune privind securitatea Europei, a afirmat luni preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce s-a întâlnit cu omologul său francez, Emmanual Macron, pe care l-a primit la Kremlin. Discuțiile între cei doi au durat cinci ore. Unul dintre subiectele abordate a fost Ucraina. ”Continentul european trece printr-o situație critică”, a declarat Macron.

EMMANUEL MACRON președintele Franței: "Această discuție este necesară, pentru că este singura modalitate de a construi un climat de securitate, de stabilitate pentru continentul european. Trebuie să începem să construim un răspuns colectiv, comun pentru Rusia și restul Europei."

Potrivit Reuters, Macron i-a spus președintelui rus că urmărește un răspuns „util”, iar Putin, la rândul său, a declarat că Rusia și Franța împărtășesc „o preocupare comună” cu privire la ceea ce se întâmplă în domeniul securității în Europa.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Vreau să-i mulțumesc domnului președinte pentru efortul pe care îl depune Franța în sensul reglementarii acestei probleme, foarte acute, să recunoaștem, privind relația noastră cu NATO în ansamblu, privind securitatea și stabilitatea pe continentul european, privind încrederea reciprocă, și, desigur, privind dezamorsarea crizei din sud-estul Ucrainei."

Peste Ocean, președintele american Joe Biden şi cancelarul federal Olaf Scholz au evidenţiat poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina. Statele Unite şi Germania ''acţionează concertat'' în faţa ''agresiunilor'' Rusiei în Europa, a declarat Joe Biden, care l-a primit pentru prima dată la Casa Albă pe Olaf Scholz. Cei doi nu au reuşit să vorbească cu o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2, relatează AFP.

JOE BIDEN președintele SUA: "Dacă Rusia invadează Ucraina, asta înseamnă că tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, din nou. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt."

În cadrul conferinţei de presă comune, cancelarul german, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost la fel de explicit.

OLAF SCHOLZ cancelarul Germaniei: "Statele Unite şi Germania sunt "absolut unite" în privinţa sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei în cazul în care ar ataca vreodată."

Nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui "puse pe masă" de la început, a asigurat Olaf Scholz, fără a menţiona Nord Stream 2. Acesta proiect a cântărit mult asupra relaţiilor dintre Washington şi Berlin în ultimii ani, dar a căpătat o importanţă deosebită odată cu escaladarea tensiunilor în criza ucraineană. Statele Unite au susţinut de la început că această infrastructură oferă Moscovei o pârghie energetică şi strategică prea importantă. Joe Biden a fost însă convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să nu impună sancţiuni în cazul acestui proiect controversat.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul său va cere parlamentului să voteze sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia. Într-un articol apărut în publicaţia The Times, Johnson a spus că Marea Britanie are în vedere desfăşurarea de avioane de luptă Royal Air Force Typhoon şi nave de război ale marinei regale pentru a proteja Europa de sud-est.

Comentariile sale sunt făcute pe fondul avertismentelor date de oficiali americani, care estimează că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc în următoarele zile sau săptămâni. "Sancţiuni britanice şi alte măsuri vor fi pregătite pentru orice nou atac rusesc", a scris Boris Johnson. Marea Britanie se pregăteşte, de asemenea, să consolideze grupul de luptă NATO condus de britanici în Estonia, a adăugat premierul Boris Johnson.

Rusia a deplasat zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, dar neagă că plănuieşte o invazie. Pentagonul afirmă însă că situația se agravează. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a ordonat ca aproape 3.000 de soldați americani să fie desfășurați în Polonia și România pentru a proteja mai bine flancul estic al NATO.

Opinia ta contează. Comentează!