SUA avertizează Moscova că o relaţie mai strânsă cu regimul de la Beijing va face economia rusă şi mai fragilă
Externe 4 februarie 2022, 15:58 | 509

Rusia şi China şi-au coordonat poziţiile cu privire la Ucraina. Vladimir Putin a salutat vineri relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China, în timpul vizitei întreprinse în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing şi în plină criză cu Occidentul. Washingtonul avertizează Moscova că o relaţie mai strânsă cu regimul de la Beijing nu va compensa consecinţele unei invazii a Ucrainei şi va face economia rusă şi mai fragilă, transmite Reuters.

NED PRICE purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: "Dacă Rusia crede că va fi în măsură... să atenueze unele din aceste consecinţe printr-o relaţie mai strânsă cu China, nu este cazul. În fapt, asta va face mai fragilă economia Rusiei, în multe privinţe. Dacă îţi refuzi capacitatea de a tranzacţiona cu Occidentul, de a importa din Occident, din Europa, din Statele Unite, îţi vei degrada în mod semnificativ capacitatea productivă şi potenţialul inovator."

Într-un articol publicat joi de agenţia de ştiri chineză Xinhua, Putin a scris că Moscova şi Beijingul joacă un rol stabilizator important în afacerile globale şi contribuie la a face relaţiile internaţionale mai echitabile şi mai incluzive.

Putin a criticat încercările unor ţări de a politiza sportul în beneficiul ambiţiilor lor, o referire aparentă la boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de către Statele Unite şi unii dintre aliaţii săi. Mulţi oficiali occidentali nu participă la Jocurile de la Beijing, dar liderii fostelor republici sovietice din Asia Centrală, care au legături strânse atât cu Rusia, cât şi cu China, au urmat cu toţii exemplul lui Putin şi vor participa, potrivit AP.

Într-un interviu publicat tot joi, Putin a subliniat că se opune încercărilor de a politiza sportul sau de a-l folosi ca instrument de constrângere, concurenţă neloială şi discriminare. Întâlnirea de astăzi lui Putin cu Xi şi participarea la ceremonia de deschidere „anunţă promovarea în continuare a relaţiilor dintre China şi Rusia”, a declarat Institutul de Studii Europene şi Asiatice de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din Shanghai.

Yuri Ușakov, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, a declarat că Moscova şi Beijingul intenţionează să emită o declaraţie comună privind relaţiile internaţionale care va reflecta opiniile lor comune cu privire la securitatea globală.

Vladimir Putin a salutat relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China condusă de Xi Jinping.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Stimate domn președinte, prietene! Vă mulțumesc pentru invitația la deschiderea Jocurilor Olimpice... Știm ce înseamnă să organizezi așa ceva... E o muncă, pe care credem noi că prietenii chinezi au făcut-o cum se cuvine."

"În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic", a declarat Putin la începutul întrevederii sale cu omologul chinez, scriu agențiile de presă. Potrivit Moscovei, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor prezenta în timpul acestei vizite o declaraţie asupra "viziunii lor comune" în materie de securitate internaţională, în timp ce tensiunile au escaladat puternic între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o invadare a Ucrainei, aminteşte AFP. Beijingul şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova în această criză, notează sursa citată. Potrivit Kremlinului, în timpul acestei vizite a lui Vladimir Putin în China, se prevede de asemenea semnarea mai multor acorduri. Chiar dacă în trecut Moscova şi Beijingul au respins posibilitatea de a încheia o alianţă militară, Putin a declarat că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă, scrie AFP, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!