Energia termică, mai scumpă cu 25%
Economic 28 februarie 2023, 19:53 | 509

Energia termică va fi mai scumpă, cu 25%, iar cea electrică - mai ieftină, cu 14 la sută, pentru consumatorii Termoelectrica. Noul tarif a fost aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Cum și-au motivat autoritățile decizia, ne spune Vlada Tomescu.

Ajustarea tarifului s-a făcut pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a întreprinderii Termoelectrica și pentru asigurarea continuă a livrării agentului termic către consumatori, afirmă responsabilii de la ANRE. Potrivit deciziei, aprobată unanim, locuitorii Chișinăului care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare vor achita 3 mii 577 de lei pentru o gigacalorie, față de 2 mii 854 de lei, până în prezent. Este cu 723 de lei mai mult! Pe de altă parte, tariful energiei electrice produsă de Termoelectrica scade cu 61 de bani, sau 14%, și va constitui trei lei și 93 de bani pentru kilowatt oră, față de patru lei și 54 de bani, cât era până în prezent. Întreprinderea și-a argumentat cererea prin majorarea prețurilor de achiziție a gazului și a păcurei. Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

ALEXEI TARAN, director Consiliul de Administrație al ANRE: "Decizia a venit necesitate de a asigura viabilitatea financiară a întreprinderii, de a asigura consumatorii cu furnizarea neîntreruptă și calitativă a serviciilor și vreau să fac o mențiune că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va lua cunoștință cu această ajustare în vederea creșterii bugetului pentru compensații."

Opinia ta contează. Comentează!