Orihiv, Ucraina: viață printre ruine
Externe 1 martie 2024, 20:14 | 208

Oamenii din orașul ucrainean Orihiv încearcă să supraviețuiască printre ruinele rămase după atacurile soldaților ruși. Aproape toate clădirile sunt avariate, dar puținii oameni care mai sunt acolo spun că nu pleacă nicăieri, scrie Reuters, care a discutat cu localnicii.

Orașul ucrainean Orihiv este o umbră a ceea ce a fost cândva. Este situat în regiunea Zaporojie, la aproximativ nouă kilometri de una din cele mai periculoase linii de front de anul trecut în războiul cu Rusia. Aproape 14 mii de oameni au trăit aici înainte de război. Acum, sunt aproximativ o mie. O femeie de 64 de ani doarme la subsolul unui bloc, unde împreună cu soțul ei se pot adăposti de bombele rusești.

Anul trecut, Ucraina a desfășurat una din principalele sale contraofensive în apropiere de Orihiv. Operațiunea nu a dat prea multe. Este aproape de frontul de sud-est al războiului. Și trupele rusești sunt în ofensivă în zonă. La est, tocmai au ocupat Avdiivka - cel mai mare avans pe câmpul de luptă al Moscovei în ultimele luni. Vasil Zavarski este șeful unui departament de poliție raional care lucrează în oraș. El spune că inamicul desfășoară acțiuni ofensive active și că 99% din infrastructura orașului este avariată: practic toată. Acest crater cu bombe a fost cândva o grădină, aparținând rezidentului Constantin. Totuși, bărbatul spune că nu merge nicăieri.

Unii chiar încearcă să fie optimiști, notează Reuters.

Aseară, în discursul său către națiune, Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaților pentru că apără țara și a reiterat necesitatea ca țările occidentale să ajute cu arme.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Merită să ne amintim că stabilitatea globală se bazează numai pe curajul și dedicarea luptătorilor ucraineni și a întregii noastre națiuni. În rapoartele de pe linia frontului sunt menționate nume ucrainene, dar toată lumea înțelege și vede că intențiile lui Putin sunt mult mai largi. O lume în care teroarea învinge nu ar fi pe placul nimănui, motiv pentru care Putin trebuie să piardă. Oamenii noștri din Ucraina sunt capabili să asigure acest lucru – cu sprijin suficient. Sprijin cu ceea ce lumea are deja în depozitele sale de arme, în normele dreptului internațional și în mintea liderilor săi."

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat deja în al treilea an.

Opinia ta contează. Comentează!