Image-Description
Dodon, pus la punct de un ex-ambasador: Localele NU pot fi condiționate de alianțe, iar blocajul din Parlament e opera PSRM
Politic 17 mai 2019, 10:32 | 1752

Alegerea puterilor locale nu poate fi condiționată de alianțele existente ori inexistente, iar blocarea procesului legislativ este vina și opera exclusiv a socialiștilor și sateliților lor. Este declarația ex-ambasadorului RM în SUA, Igor Munteanu.

Comentariul deputatului ACUM Platforma DA și PAS este o replică la declarațiile președintelui Igor Dodon, potrivit căruia „alegerile locale pot să aibă loc doar dacă va exista o coaliție PSRM-ACUM”.

„Dodon crede probabil că principiul de eligibilitate al puterilor locale (art.109) e o chestiune ce poate fi tranzacționată de partide politice și că, dacă PSRM va continua să blocheze ședințele Parlamentului, se va paraliza în continuare orice alte autorități publice, de sus până jos. Nimic mai aberant! Conceptul de autonomie locală înseamnă, conform Cartei Europene, ”dreptul și capacitatea efectivă a APL de a soluționa și gestiona, în cadrul legii, în nume propriu și în interesul populației locale, o parte importantă a treburilor publice, acest drept fiind exercitat (art.3) prin vot liber, secret, egal, direct și universal”. Alegerea puterilor locale nu poate fi condiționată de alianțele existente ori inexistente, iar blocarea procesului legislativ este vina și opera exclusiv a socialiștilor și sateliților lor”, a menționat Igor Munteanu.

După biserică și mass media, cetățenii au cea mai mare încredere în puterile locale, competențele cărora trebuie să fie, în mod normal, depline și exclusive, or - afirmă Cartea Europeană (1985) și ratificată de RM în 1996, „ele nu pot fi puse în cauză ori limitate de o altă autoritate centrală/ regională”, citează ex-ambasadorul.

„Cu atât mai mult, data alegerilor nu poate fi subiect de șantaj ori târg pentru obținerea unei poziții dominante în negocieri”, a adăugat Igor Munteanu.

În opinia legislatorului ACUM, alegerile locale trebuie să fie declanșate în termenii prevăzuți de lege, la încheierea mandatului de 4 ani, prin stabilirea datei alegerilor de către Parlament. „Această datorie îi aparține Parlamentului RM, care trebiuie să se reunească și să-și îndeplinească obligațiile pentru care a fost legal constituit”, conchide Munteanu.

Precizăm că mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condițiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente. Potrivit legislației electorale, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărârea Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de votare.

Opinia ta contează. Comentează!