Norul de praf saharian a ajuns și la noi
Social 24 aprilie 2024, 19:57 | 294

Republica Moldova a fost acoperită, noaptea trecută, de praf cărămiziu. Fenomenul a fost vizibil mai mult în localitățile, în care a plouat.

Ploaia murdară a fost influențată de o cantitate semnificativă de praf în atmosferă, venit în Europa din nordul Africii. Mai exact, din deșertul Sahara. Pulberea roșiatică a precipitat pe mașini, odată cu ploaia. Potrivit meteorologilor, norul de praf va afecta în perioada următoare sudul, centrul și sud-estul Europei. Sahara eliberează până la 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Cele mai mari particule revin rapid pe pământ, dar cele mici pot parcurge mii de kilometri, ajungând în toată Europa.

Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat anterior că valul de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, iar ulterior, această masă de aer se va deplasa spre nord-est. „Ploaia murdară a fost influențată de o serie de factori”, a precizat și serviciul meteo de la Chișinău.

EXPLICAȚIIA SERVICIULUI HIDROMETEOROLOGIC DE STAT: "Printre acești factori se numără prezența unei cantități semnificative de particule de praf în atmosferă, cu origine și transport din nordul Africii."

În episoadele anterioare, praful a acoperit parțial Franța, Germania și Spania. De această dată, norul extrem de dens a colorat în galben mai ales cerul Greciei sau al Bulgariei.

Norii de praf suflați din Sahara au acoperit marți Atena și alte orașe grecești, unul dintre cele mai grave astfel de episoade care au lovit țara din 2018, scrie The Guardian. O ceață galben-portocalie a înăbușit mai multe regiuni după zile de vânt puternic din sud, limitând vizibilitatea și provocând avertismente din partea autorităților cu privire la riscuri de respirație.

Potrivit specialiștilor, concentrațiile de particule fine în aer reprezintă un risc semnificativ pentru persoanele cu probleme respiratorii.

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Cele mai mari particule revin rapid pe pământ, dar cele mici pot parcurge mii de kilometri, ajungând posibil în toată Europa, mai scrie The Guardian.

Opinia ta contează. Comentează!