Volodimir Zelenski a fost azi pe linia frontului, la Avdiivka, declarându-se onorat să fie alături de eroii care apără Ucraina
Externe 18 aprilie 2023, 20:04 | 432

Armata rusă a bombardat centrul orașului Herson. O persoană a fost ucisă și alte nouă au fost rănite. ”Putin vizitează locurile crimelor sale în Ucraina”, a denunţat azi Kievul, după ce Kremlinul a declarat că Vladimir Putin ar fi mers în regiunile ocupate Herson și Lugansk, anexate ilegal de Rusia în urma unor referendumuri nerecunoscute internațional. Miniștrii de externe ai țărilor G7 i-au avertizat azi pe cei care ajută Rusia să ducă războiul în Ucraina, iar Volodimir Zelenski a fost tot azi pe linia frontului, la Avdiivka.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Am onoarea să fiu astăzi aici, să vă mulțumesc pentru munca voastră, pentru că apărați pământul nostru, Ucraina, familiile noastre. Felicitări cu ocazia sărbătorilor de Paște. Vă doresc numai victorie! Asta îi doresc fiecărui ucrainean. Este foarte important pentru noi toți."

De asemenea, liderul de la Kiev a oferit distincții pentru soldați.

Zelenski a vizitat și spitalul în care sunt tratați apărătorii. Le-a exprimat mulțumiri, i-a decorat și le-a dorit însănătoșire grabnică. A mulțumit și personalului medical.

Între timp, Moscova publică imagini cu Putin în regiunile ocupate parțial Herson și Lugansk. Aparent, Putin participă la o reuniune a comandamentului militar, scrie Reuters.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Luați loc, vă rog."

Kremlinul susține că evenimentul a avut loc ieri. Dacă este adevărat, aceasta ar fi prima vizită a lui Putin de când și-a trimis trupele să invadeze Ucraina, în februarie 2022, notează AFP. ”Această călătorie este un turneu special al autorului uciderilor în masă în teritoriile ocupate şi devastate, pentru ca să se bucure de aceste crime comise de forţele ruse”, a declarat în replică pe contul său de Twitter, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedinţiei ucrainene.

În presa rusă au apărut și imagini, în care Putin i-a felicitat pe militari cu ocazia sărbătorilor pascale și le-a dăruit o icoană. Aici, Putin afirmă că Paștele urmează să vină, fapt ce generează semne de întrebare cu privire la autenticitatea vizitei lui Putin în teren, scrie Unian.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Iată acuș va fi Paștele, da?"

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să iasă din situație, declarând că Paștele e o sărbătoare, care durează 40 de zile.

Iar publicația Insider scrie că Partidul "Rusia Unită" a trimis soldaților ruși care luptă în Ucraina, icoane cu înfățișarea lui Vladimir Putin, cu ocazia Paștelui. Potrivit sursei, informația a fost confirmată de un militar rus, mobilizat în regiunea Zaporojie. "Oricât de patriot sunt, asta este o mizerie totală", a spus soldatul, scrie publicația.

După ce vizita lui Putin a fost făcută publică, oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse au bombardat piaţa centrală din Herson, cauzând victime. Armata rusă a atacat și clădiri din orașul Ukraiinsk, regiunea Donețk. Cel puțin opt persoane au fost rănite.

Între timp, diplomați de top din primele șapte economii ale lumii s-au întrunit și au purtat discuții într-un oraș montan din Japonia, scrie France 24. În cadrul declarației finale de azi, grupul G7 a promis că oricine va sprijini războiul Moscovei împotriva Ucrainei, va suporta consecințele.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat al SUA: "Noi suntem alături de Ucraina. Când vocile conduse de Rusia, care își pierde războiul de cucerire, vorbesc despre evitarea escaladării sau cer Ucrainei să înceteze să-și revendice propriul teritoriu, noi vom aminti lumii cine este agresorul și cine este victima."

De mai bine de un an Rusia duce un război neprovocat în Ucraina, cauzând moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Opinia ta contează. Comentează!