„Sunt foarte precaut în legătură cu tema pacificatorilor în Donbass. Știu că fosta putere a discutat asemenea probleme și structuri – cum să realizăm o misiune de menținere păcii. Eu sunt precaut, pentru că nu doresc ca un scenariu similar celui din Abhazia sau Transnistria să fie aplicat și în Donbass”, a subliniat Zelenski în cadrul celei de-a 16-a reuniuni anuale la „Strategiei Europene de la Yalta”, potrivit presei de la Kiev.

Președintele ucrainean s-a arătat conștient că „pacificatorii” pot apărea pe linia frontului din Donbass și, ”după asta, să nu mai plece nicăieri”.

Totodată, Zelenski este „cu plăcere” de acord să fie desfășurate trupe de pacificatori la frontiera Ucrainei cu Rusia: „Poftim, îi invităm acolo. Anume acolo așteptăm ajutor și considerăm necesară desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii”.

Războiul în Donbass a fost declanșat în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Ucraina și puterile occidentale acuză Rusia de agresiune directă și susținere militară a forțelor separatiste. În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova preferă să vorbească doar despre participarea unor „voluntari” ruși în luptele care nu încetează în regiunile Donețk și Lugansk timp de cinci ani.