Protest cu grămezi de bălegar și gunoaie în Olanda
Externe 28 iulie 2022, 19:42 | 829

Iar în Olanda, fermierii au blocat mai multe autostrăzi cu grămezi de bălegar și gunoaie. Astfel și-au manifestat olandezii atitudinea față de autorități, care au elaborat un plan de reducere drastică a emisiilor de azot. Până în 2030, aceste emisii ar urma să fie reduse în jumătate, ce ar însemna închiderea a 30% din ferme.

Potrivit DPA, acţiunile de protest s-au concentrat în partea de est a Ţărilor de Jos, nu departe de frontiera cu Germania. Autoritățile rutiere au declarat că mai multe căi au fost complet sau parțial blocate de la primele ore ale dimineții, iar serviciile de pompieri s-au grăbit să elibereze drumurile pe măsură ce traficul se intensifica.

Presa olandeză a relatat că, într-un loc, a fost lăsat și un mesaj: „Scuze pentru neplăcerile create. Rutte IV ne duce la disperare”, ca o referire la guvernul premierului Mark Rutte, al patrulea guvern de coaliție, pe care acesta îl conduce.

În replică, premierul olandez a scris pe Twitter că punerea deliberată în pericol a altora, deteriorarea infrastructurii şi ameninţarea oamenilor care ajută la activităţile de curăţenie depăşesc orice limită.

Fermierii susțin că sunt vizați în mod incorect, în timp ce alte industrii, cum ar fi aviația, construcțiile și transporturile, contribuie și ele la emisii și se confruntă cu reguli mai puțin ample. De asemenea, ei spun că guvernul nu le oferă o imagine clară a viitorului lor pe fondul reformelor propuse.

Pe 10 iunie, guvernul Olandei a anunțat că pentru a preveni degradarea mediului înconjurător este necesară reducerea emisiilor poluante provenite din sectorul agricol, cel mai mare generator de azot în Olanda. Autoritățile centrale au impus reduceri ale emisiilor de până la 70% în multe zone din apropierea ariilor naturale protejate și până la 95% - în alte locuri. În unele regiuni, nivelul concentrației de azot trebuie redus atât de mult încât este imposibil pentru fermieri să continue să practice agricultura, susțin protestatarii. Autoritățile olandeze au alocat 24,3 miliarde de euro în plus pentru a finanța schimbări, care probabil îi vor forța pe mulți fermieri să-și reducă drastic numărul de animale sau să scape complet de ele.

Opinia ta contează. Comentează!