Un număr record de peste 6.000 de migranţi, au ajuns în enclava spaniolă Ceuta, venind din Maroc
Externe 18 mai 2021, 20:30 | 887

Cel puțin 6.000 de migranți din Maroc au ajuns în enclava Ceuta a Spaniei, un număr record pentru o singură zi. Autoritățile din Spania spun că migranții, printre care și aproximativ 1.500 de minori, fie au înotat în jurul gardurilor de frontieră din mare, fie le-au traversat la mare.

Enclavele spaniole Ceuta și Melilla au devenit magneți pentru migranții africani. Trupele spaniole au fost trimise pe plajă pentru a ajuta poliția de frontieră la punctul principal de intrare al Ceutei, în partea de sud a enclavei. Ministerul de Interne al Spaniei a declarat că 200 de soldați, la care se adaugă alți 200 de agenți, vor asista cei 1.000 de polițiști de frontieră. Enclava are aproximativ 80.000 de locuitori.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anulat o călătorie la Paris, unde urma să participe la un summit cu privire la un ajutor financiar pentru Africa. În schimb, el a decis să se concentrează asupra crizei din Ceuta și a promis „fermitate maximă” în restabilirea ordinii în enclavă.

PEDRO SANCHES, prim-ministrul spaniol: "Câteva mii de persoane au trecut frontiera, traversând Marocul spre orașul spaniol Ceuta. Această venire subită a migranților presupune o criză gravă pentru Spania, dar și pentru Europa. Din numele Guvernului Spaniei, vreau să le transmit tuturor spaniolilor, în special celor care locuiesc în zona Ceuta și Melilla, că vom restabili ordinea în orașele voastre."

Forțele de ordine marocane au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime mare de migranți aflată la gardul de frontieră. Se pare că majoritatea sunt din Maroc, iar Spania a transmis că aproximativ 2.700 au fost trimiși înapoi, dar nu și minorii, a informat agenția AFP.

Opinia ta contează. Comentează!