La Moscova s-a desfășurat o nouă rundă de discuții între Xi Jinping și Vladimir Putin
Externe 21 martie 2023, 19:54 | 383

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a venit azi la Kiev într-o călătorie-surpriză pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Este prima oară, de la al Doilea Război Mondial, când un premier japonez vizitează o țară cu lupte în curs. Se întâmplă în momentul în care la Moscova s-a desfășurat o nouă rundă de discuții între președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, ca parte a unei vizite de stat al liderului chinez. Reuters scrie că Putin și Jinping au discutat despre propunerea Beijing-ului de încetare a focului în Ucraina, afișând în același timp o prietenie caldă creată pe baza unei rivalități reciproce cu Occidentul.

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit azi, la amiază cu prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin. În timpul întâlnirii lor, Xi a descris Beijingul și Moscova drept "mari puteri învecinate" și "parteneri strategici", spunând că China va "prioritiza" relațiile cu Rusia, scrie AFP.

A urmat o întrevedere în format extins, la Kremlin, cu miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele două state, dar și cu alţi oficiali din ambele părți. Putin şi Jinping s-au aşezat unul în faţa celuilalt la o masă lungă. S-a discutat despre cooperarea economică, iar potrivit Kremlinului, cei doi preşedinţi intenţionează să semneze mai multe documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice şi planuri de interacţiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află şi chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară. Ulterior, Putin și Jinping vor avea declarații de presă comune, fără posibilitatea ca jurnaliștii să pună întrebări.

Ieri, cei doi șefi de stat au avut o întâlnire informală, în care s-a discutat mai mult despre războiul pornit de Rusia în Ucraina.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Am studiat atent propunerile voastre cu privire la soluționarea crizei acute din Ucraina. Desigur, vom avea oportunitatea de a discuta aceste chestiuni. Știm că sunteți ghidați de respectarea principiilor justiției și a respectului pentru bazele dreptului internațional, securitate nedivizată pentru fiecare țară."

XI JINPING, președintele Chinei: "Dragă președinte Putin, mereu te numesc prietenul meu drag. Am fost foarte bucuros să primesc propunerea ta de a mai efectua încă o dată o vizită de stat, după ce am fost reales în calitate de președinte al Partidului Comunist din China. Am ales Rusia în calitate de prim stat, pe care să îl vizitez."

Agenția TASS a scris că pentru Xi Jinping şi Vladimir Putin s-a pregătit aseară o cină cu șapte feluri de mâncare. Cei doi au avut de ales, la aperitiv, între fructe de mare din Orientul Îndepărtat și clătite cu prepeliță și ciuperci. Meniul a mai inclus supă de sturion cu plăcintă și șerbet de rodii. Felul principal a constat în carne de căprioară cu sos de cireșe şi somon alb siberian, pescuit din fluviul Peciora, cu garnitură de legume, iar la desert a fost servit un tort Pavlova. Jinping şi Putin au avut două vinuri la masă, făcute în 2020 într-o podgorie de la Marea Neagră.

Între timp, Casa Albă l-a îndemnat pe președintele chinez să folosească vizita sa la Moscova pentru a-i spune președintelui rus să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Reuters.

JOHN KIRBY, Coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice la Casa Albă: "Sperăm că președintele Xi îl va presa pe președintele Putin să înceteze să bombardeze orașele, spitalele și școlile ucrainene, să stopeze crimele de război și atrocitățile și să-și retragă trupele. Dar suntem îngrijorați că, în schimb, China își va reitera apelurile de încetare a focului, fapt ce lasă forțele ruse pe teritoriul suveran al Ucrainei. Orice apel de încetare a focului ce nu se referă și la retragerea trupelor ruse din Ucraina va ratifica, efectiv, cuceririle ilegale ale Rusiei. Continuăm să credem că nu este în cel mai bun interes al Chinei să facă asta, să îl ajute pe Putin să sacrifice tineri ucraineni."

Iar unii experți consideră că întrevederea Jinping-Putin nu este una de egali.

STEVE ROSENBERG, editor al BBC pe subiectul Rusiei: "China își pune pe primul loc propriile interese și în pofida discuțiilor despre parteneriat fără limite, acesta nu mai este un parteneriat de egali. În prezent, China este asociatul principal. Rusia este foarte dependentă de China, de sprijin diplomatic, de sprijin politic și de sprijin economic. Rusia are nevoie de piețele chineze, întrucât Rusia este supusă în prezent unor sancțiuni internaționale dure."

Xi Jinping se află într-o vizită de stat în Rusia timp de trei zile. Cu economia Chinei răvășită de politica sa zero COVID, companiile chineze pot cu greu întoarce spatele la piețele europene și americane, scrie France 24. Rusia, de asemenea, este un partener economic important, potrivit presei de stat chineze. Anul trecut, schimburile comerciale între China și Rusia au depășit cifra de 34 de procente. China a oferit Rusiei un colac de salvare economică, căutând să contracareze sancțiunile impuse de țările din Vest. Este prima vizită a lui Xi Jinping la Moscova de când trupele ruse au declanșat acum un an un război neprovocat în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!