Şefa guvernului britanic Liz Truss a anunţat că va demisiona și l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea despre această decizie
Externe 20 octombrie 2022, 20:39 | 383

Şefa guvernului britanic Liz Truss și-a anunțat astăzi demisia. Regele Charles al III-lea a fost informat despre decizia, pe care a luat-o Liz Truss. Aceasta va rămâne premier până la învestirea în funcție a următorului prim-ministru.

Liz Truss și-a anunțat demisia într-o conferință de presă, la intrarea în sediul de pe Downing Street. Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului 1922 al deputaţilor conservatori britanici. În discursul său, Truss a declarat că nu își poate continua mandatul oferit de Partidul Conservator. Liz Truss a fost numită premier în urmă cu o lună și jumătate, pe 6 septembrie, după ce a fost aleasă în fruntea partidului ca urmare a demisiei lui Boris Johnson. Ea a fost ultimul prim-ministru care a primit mandatul de la regina Elisabeta a II-a, care a primit-o la Balmoral cu două zile înainte să moară. Contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, Liz Truss a rezistat în funcție 44 de zile.

LIZ TRUSS: "Trebuie să recunosc că în contextul situației, nu îmi pot continua mandatul care mi-a fost oferit de Partidul Conservator. Am discutat cu Majestatea Sa, regele, și l-am anunțat că demisionez din funcția de lider a Partidului Conservator."

Liz Truss și-a anunțat demisia într-o declarație susținută în fața reporterilor chiar la intrare în sediul din 10 Downing Street. Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și președintele Partidului Conservator, Jake Berry.

Liz Truss a fost numită premier în urmă cu o lună și jumătate, pe 6 septembrie, după ce a fost aleasă în fruntea partidului ca urmare a demisiei lui Boris Johnson. Ea a fost ultimul prim-ministru care a primit mandatul de la regina Elisabeta a II-a, care a primit-o la Balmoral cu două zile înainte să moară.

Demisia lui Liz Truss vine după 45 de zile agitate de mandat, în care mini-bugetul propus a prăbușit piețele, a pierdut doi miniștri cheie și a pierdut încrederea aproape tuturor propriilor parlamentari. La deznodământul de astăzi s-a ajuns după ce, în urmă cu două săptămâni, Truss a fost nevoită să revină asupra a ceea ce presa britanică a numit „mini-bugetul”, iar ea „cel mai îndrăzneț pachet de reduceri de taxe de după anul 1972”.

Programul, având ca obiectiv să scoată economia din anii de stagnare, prevedea reducerea taxelor și reglementărilor fiscale pentru salariați și companii și urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe. Planul lui Truss a provocat însă o criză de încredere în Guvern, iar pachetul de reduceri fiscale a devenit „dinamita" care a pulverizat valoarea lirei sterline și a obligațiunilor guvernamentale, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!