Image-Description
Interdicție pentru Vlad Plahotniuc de a intra în Elveția și Liechtenstein, timp de 10 ani (DOC)
Politic 5 decembrie 2019, 19:19 | 3672

Vladimir Plahotniuc nu are dreptul să intre în Elveția și Liechtenstein. Un ordin în acest sens a fost emis de autoritățile elvețiene. O decizie în acest sens, emisă de Oficiului Federal al poliției elvețiene și făcută publică de deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, stipulează că Plahotniuc nu poate intra pe teritoriul celor două state începând din data de 3 decembrie 2019, până pe 02.12.2029.

Decizia autorităților elvețiene este cu drept de atac.

Interdicție de intrare în Elveția, pe numele lui Vladimir Plahotniuc

Menționăm că una dintre vilele lui Plahotniuc se află în Elveția.

Despre acestă vilă, care se află în suburbia Genevei, chiar pe malul Lacului Leman, a scris anterior RISE Moldova. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.

Vila din Geneva a fost cumpărată la un an după ce, în 2011, OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Plahotniuc, și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova.

Cumpărătorul a fost Iuri Kontievski, omul de încredere al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon. În acea tranzacție OTIV a fost reprezentată de Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului și fin de cununie al lui Plahotniuc. Costul afacerii a fost de 75 milioane de dolari americani.

Potrivit unui document obținut de RISE Moldova, banii provin din conturile Westburn Enterprises, firmă implicată în operațiunea de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari, cunoscută ca Laundromatul rusesc. Într-un denunț semnat în 2014, Kontievski susținea că tranzacția a implicat de fapt 80 de milioane de dolari și că banii urmau să ajungă într-o bancă elvețiană.

Amintim, de asemenea, că autoritățile de la Chișinău au solicitat în septembrie Elveției asistență juridică reciprocă în legătură cu o anchetă axată pe activitățile lui oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!