Francezii continuă să protesteze
Externe 23 martie 2023, 19:57 | 284

În Franța continuă protestele la nivel național după ce Emmanuel Macron a insistat pe majorarea vârstei de pensionare cu doi ani - de la 62 la 64. Proiectul a fost adoptat prin asumare de Guvern, fără un vot al Parlamentului, fiind contestat de majoritatea populației și de către opoziție. Macron afirmă că reforma e necesară. Astăzi, serviciile feroviare au fost perturbate, iar multe școli au fost închise. Marsilia și Parisul se îneacă în gunoaiele neridicate de o săptămână.

Sute de manifestanți au blocat circulația trenurilor, protestând pe șinele Gare de Lyon din Paris.

S-a protestat și la zeci de licee și universități. Bunăoară, a fost blocat liceul Louis de Grand din centrul Parisului, scrie AFP.

Protestatarii au blocat și terminalul Aeroportului din Paris, scrie Reuters. În timpul protestelor, care se desfășoară și noaptea, poliția franceză folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților.

În pofida rechizițiilor guvernamentale, sunt unele zone în Paris în care mormanele de gunoi se înmulțesc pe zi ce trece.

Preşedintele Franței și-a apărat proiectul și a declarat că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Nu există 100 de căi dacă vrem ca sistemul de pensii să fie echilibrat. Nu mai este echilibrat. Cu cât mai mult așteptăm, cu atât lucrurile se vor înrăutăți. Prin urmare, această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere. Aş fi vrut să nu o fac, dar mi-am luat angajamentul că o voi face."

Emmanuel Macron a subliniat că violenţa, care a caracterizat protestele din Franţa în ultimele zile, este inacceptabilă.

În această țară oamenii au ieșit la proteste și greve în ultimele două luni, cerând ca Executivul să retragă proiectul privind reforma pensiilor. Majoritatea protestelor a fost paşnică, dar furia a crescut după ce Guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută. Au urmat două moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, însă Cabinetul de miniștri a rezistat.

Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia. Oamenii legi au intervenit inclusiv cu tunuri de apă, iar zeci de persoane au fost arestate.

Vârsta medie de pensionare în Uniunea Europeană este de 65 de ani. Italia și Germania au mers mai departe și au majorat vârsta de pensionare până la 67, precum și Marea Britanie, scrie BBC. Guvernul francez afirmă că majorând vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64, vor fi aduse în buget, suplimentar, până în 2030 - 18 miliarde de euro.

Opinia ta contează. Comentează!