Premierul Suediei, demisie după alegeri
Externe 16 septembrie 2022, 15:48 | 340

Premierul Suediei, social-democratul Magdalena Andersson, a recunoscut înfrângerea stângii în alegerile de duminică și și-a prezentat demisia. Se întâmplă după numărarea aproape în totalitate a voturilor. După o victorie la limită, blocul de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta urmează să formeze un executiv. Este o premieră pentru Suedia și un moment de răscruce pentru politica de acolo, luând în considerare că partidul Democraţii Suediei, de extremă dreaptă, va face pentru prima dată parte din guvernare.

MAGDALENA ADERSSON, premierul demisionar al Suediei: "Se pare că cele patru partide de dreapta au primit doar 50% din voturi la alegeri. Au un avantaj de unul sau două locuri în Parlament. Este o majoritate subțire, dar este o majoritate. Prin urmare, îmi voi prezenta demisia din funcția de prim-ministru, iar responsabilitatea procesului care urmează va fi acum a președintelui Parlamentului."

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson. Ulf Kristersson urmează să devină noul prim-ministru al Suediei.

ULF KRISTERSSON, lider al Partidului Moderat: "Sunt mândru de încrederea ce ne-a fost acordată, dar în același timp sunt conștient că alții sunt dezamăgiți. În societate există o mare frustrare, există teama de violență, griji față de starea economică. Lumea a devenit un loc plin de incertitudine, iar polarizarea politică a devenit prea mare și în Suedia. Prin urmare, mesajul meu este că vreau să unesc, nu să dezbin."

Alegerile de duminică au fost atât de strânse, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi pentru validarea rezultatelor complete. Viteza cu care formațiunea Democraţii Suediei, una din câștigătoare, a reușit să se impună în noul statut este impresionantă. Partidul a intrat pentru prima dată în parlament în 2010, obținând 5,7% din voturi, cu puțin peste pragul minim necesar de 4 %. Patru ani mai târziu, 12,9% dintre alegători au votat pentru extrema dreaptă, iar în 2018, Democraţii Suediei au avut sprijinul a 17,5% din populația țării.

Timp de 12 ani, elita politică a Suediei i-a ignorat cu sfidare pe Democraţii Suediei din Parlament, criticându-i deseori. Tema principală a discursului Democraţilor Suediei către alegători este imigrația și integrarea străinilor în Suedia. În opinia lor, imigrația trebuie limitată, iar o țară relativ mică nu poate accepta oameni din toată lumea.

Opinia ta contează. Comentează!