Aeronava americană cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, la bord a aterizat în Taiwan
Externe 2 august 2022, 19:56 | 675

Aeronava americană cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, la bord a aterizat în urmă cu o oră în Taiwan. Beijingul consideră vizita lui Pelosi un semn de sprijin pentru independența Taiwanului și a promis consecințe grave. Statele Unite au trimis în zonă câteva nave de război. Oficial, Washingtonul nu recunoaște Taiwanul, dar menține relații diplomatice și economice strânse.

Sute de mii de oameni au urmărit online traiectoria avionului, fiind cel mai urmărit zbor. Pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate de bun-venit pentru oficialul american. China a declanșat exerciții militare în apropierea peninsulei coreene, în timp ce Taiwanul și-a adus forțele armate în stare de pregătire pentru luptă. Chiar dacă administrația Biden nu a sprijinit inițial această vizită, Casa Albă a subliniat că vizita lui Pelosi nu contravine înțelegerilor diplomatice dintre China și Statele Unite, nu reflectă o schimbare a politicilor americane față de Taiwan și nu ar trebui folosită pentru a stârni noi conflicte.

JOHN KIRBY, purtător de cuvânt Consiliul Național de Securitate al Casei Albe: "Am fost specifici din start: Nancy Pelosi va decide singură cu privire la planurile sale de călătorie. Lumea a văzut că guvernul Statelor Unite a spus foarte clar că nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește politica noastră "o singură China"."

Reuters scrie că ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că acei politicieni americani, care se joacă cu focul în problema Taiwanului, nu vor sfârși bine, iar purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a declarat că armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Pelosi va vizita Taiwanul.

ZHAO LIJIAN, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze: "Am dori să spunem Statelor Unite încă o dată că China stă în așteptare, iar Armata Populară Chineză de Eliberare nu va sta niciodată cu mâinile în sân și că China va lua răspunsuri hotărâte și contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială."

HUA CHUNYING, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de externe: "Statele Unite vor purta responsabilitatea și vor plăti prețul pentru subminarea intereselor suverane de securitate ale Chinei. SUA ar trebui să renunțe la orice încercare de a juca cartea Taiwanului."

Spre deosebire de China, Taiwanul este o democrație liberală, pluripartită. Este unul din motivele, pentru care Statele Unite, deși nu recunosc independența insulei, sprijină status quo-ul actual.

Nancy Pelosi a început ieri un turneu în Asia, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China.

Opinia ta contează. Comentează!