Carabinierii au descoperit 29 de milioane de doze AstraZeneca la o fabrică din Italia
Externe 26 martie 2021, 20:00 | 1259

O percheziţie a carabinierilor la o fabrică din Italia, unde au fost descoperite 29 de milioane de doze AstraZeneca, se află la originea unui nou scandal între compania producătoare de vaccinuri şi Uniunea Europeană. Lotul de vaccinuri era destinat Belgiei. Premierul Italiei a solicitat o anchetă în acest sens.

Corespondent Rai1 Italia: "În urma unei inspecției a autorităților italiene sub raportul Comisiei Europene, carabinierii au descoperit o „comoară” de 29 de milioane de doze în interiorul frigiderelor acestei multinaționale."

Fabrica este deţinută de Catalent, companie la care AstraZeneca a trimis dozele de vaccin pentru a fi împachetate şi pregătite de distribuţie. Descoperirea a fost scânteia care a aprins un nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID şi Uniunea Europeană. Şefa Comisiei Europene a reluat tonul dur faţă de AstraZeneca şi a sugerat o posibilă blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Companiile trebuie să-și respecte contractele față de Uniunea Europeană, înainte de a exporta către alte regiuni."

În realitate, lotul de 29 de milioane de vaccinuri din fabrica AstraZeneca din Italia era destinat Belgiei. Din acestea, conform companiei producătoare, 13 milioane sunt alocate programului COVAX destinat distribuţiei de vaccinuri în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, iar restul urmează a fi livrate direct ţărilor din Uniunea Europeană. Percheziţia carabinierilor italieni a fost declanşată după ce oficialii de la Bruxelles au criticat public AstraZeneca pentru întârzierile în livrarea dozelor de vaccin promise. Comisia a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Acesta este, bineînțeles, cazul legat de AstraZeneca. Ar trebui să clar pentru această companie că, înainte de toate, trebuie să recupereze datoriile și să-și onoreze contractul cu statele Uniunii Europene înainte de a putea porni procesul de export al vaccinurilor."

După ce a fost contactat de Comisia Europeană, premierul Italiei Mario Draghi a solicitat o anchetă în acest sens ministerului italian al Sănătăţii.

MARIO DRAGHI, premierul Italiei: "Sâmbătă seara primesc un apel de la președintele Comisiei Europene, care mi-a semnalat că există loturi de vaccin a căror identitate nu erau înregistrate în conturile Comisiei și erau ascunse în fabrica ce aparține companiei Catalent."

Oficialii italieni au refuzat să spună dacă guvernul de la Roma va bloca exportul lotului de 29 de milioane de doze destinate Belgiei. Relaţia dintre producătorul anglo-suedez de vaccinuri şi Uniunea Europeană s-a înrăutăţit treptat şi a alimentat o spirală a neîncrederii, după ce, din primul lot de 80-100 de milioane de doze promise, AstraZeneca a reuşit să livreze doar 30 de milioane.

MANFRED WEBER, liderul grupului PPE din Parlamentul European: "Dacă acesta este adevărul, Comisia trebuie să se pregătească etapele legale de încălcare a procedurii contractuale către AstraZeneca. Este nepermis ca de acum încolo să exportăm doze de la AstraZeneca către restul lumii, până când compania nu va demonstra că este gata să respecte contractul cu Uniunea Europeană."

În acest moment, ţările Uniunii Europene au primit cel puţin 17 milioane de doze de la Astra Zeneca, iar oficialii europeni speră ca producătorul să livreze de acum încolo date certe referitoare la stocurile disponibile de vaccinuri şi destinaţia clară a acestora.

Opinia ta contează. Comentează!