Întâlnirea Macron-Putin s-a desfășurat la Kremlin fără miniştri și fără consilieri
Externe 7 februarie 2022, 17:32 | 596

Occidentul își continuă eforturile să reducă din tensiunea ruso-ucraineană. La Moscova se află președintele Franței Emmanuel Macron, care a încercat să observe la interlocutorul său Vladimir Putin "cel puţin un semn al unei detensionări", care să evite izbucnirea unui conflict cu Ucraina, scrie presa de la Paris.

"Dacă europenii îi vor lăsa pe alţii să vorbească în numele lor, nu vor putea contribui la propria securitate colectivă", a declarat Emmanuel Macron pentru Journal de Dimanche.

Potrivit unor surse de la Palatul Elysee, întâlnirea Macron-Putin se va desfășura cu participarea a doi traducători şi, posibil, a doi asistenţi care să ia notiţe. Nu vor fi prezenţi nici miniştri, nici consilieri. Totuşi, Palatul Elysee nu crede că doar vizita în sine va rezolva conflictul, dar poate fi un excelent punct de plecare, Macron şi Putin vorbind de cel puţin patru ori la telefon de la recrudescenţa conflictului de la frontiera ruso-ucraineană în urmă cu două luni.

Macron îşi doreşte cu ardoare să-i ducă veşti pline de speranţă preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, cu care se va întâlni marţi la Kiev, la o zi după întâlnirea cu Putin. Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon duminică seară cu omologul său american, Joe Biden, privind criza ruso-ucraineană.

Acest convorbire de 40 de minute s-a înscris într-o "logică de coordonare", potrivit Palatului Elysee. În cursul weekendului, şeful statului francez a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii celor trei Țări Baltice. "Trebuie să fim foarte realişti", a declarat Emmanuel Macron pentru săptămânalul Journal de Dimanche. "Nu vom obţine gesturi unilaterale" din partea Rusiei, "dar este esenţial să evităm o deteriorare a situaţiei înainte de a construi mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă", a spus el.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a atenţionat duminică împotriva "previziunilor apocaliptice", asigurând că Ucraina este "pregătită pentru orice evoluţie", transmite AFP. "Nu vă încredeţi în previziuni apocaliptice. Ucraina are o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent şi este pregătită pentru orice evoluţie", a scris Kuleba pe Twitter, adăugând: "Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi".

Aceste declaraţii vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii în sensul că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina, în timp ce Pentagonul, care a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, a început deja să întărească forţele de pe Bătrânul continent, un nou contingent de militari americani aterizând duminică, pe un aeroport din sud-estul Poloniei.

JAKE SULLIVAN, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională: "O invazie rusă în Ucraina poate avea loc oricând. Ori mâine, ori peste câteva săptămâni, ori Rusia poate alege calea diplomatică."

O posibilă acţiune rusă îndreptată împotriva Ucrainei ar putea include anexarea regiunii ucrainene Donbas, atacuri informatice sau chiar o invazie la scară generală, a mai indicat Jake Sullivan, citat de Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!