Serbia cere explicații în cazul Bregovic
Social 21 august 2023, 19:49 | 533

Belgradul cere Chișinăului să explice refuzul intrării în Republica Moldova a compozitorului sârb Goran Bregović, care urma să participe aici la un festival muzical. Poliția de Frontieră precizează că Bregovic avea interdicție încă din 2022 de a intra în Republica Moldova. Bregovic și-a arătat viziunea pro rusă și a susținut anexarea Ucrainei de către Federația Rusă, afirmă oficialii de la Chișinău.

Guvernul de la Belgrad a cerut explicații prin vocea prim-vicepremierului Ivica Dačić, ministru de Externe al Republicii Serbia. Oficialul afirmă că decizia Chișinăului ar fi provocat o reacție negativă a publicului din Serbia. ”Bregovic a cântat anterior în întreaga lume și nu a avut niciodată probleme să concerteze”, afirmă ministrul de Externe al Republicii Serbia.

IVICA DACIC, ministrul de Externe al Serbiei: "Solicităm o explicație de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în legătură cu refuzul de a-i permite intrarea celebrului artist mondial Goran Bregovic. O astfel de decizie nu este în concordanță cu relațiile tradiționale de prietenie dintre Serbia și Republica Moldova. Decizia a provocat reacții negative și a fost condamnată de publicul din Serbia."

Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova a declarat pentru Jurnal TV că reprezentanții ministerului sunt în comunicare cu Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei în legătură cu acest subiect, argumentând motivele care au stat la baza acestei decizii.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat după ședința de luni a Guvernului că organizatorii festivalului au fost anunțați despre interdicția aplicată în privința compozitorului sârb.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: "Domul Bregovic și-a arătat viziunea pro rusă și a susținut anexarea Ucrainei de către Federația Rusă. De asemenea, au fost și alte motive care au fost analizate în cadrul structurilor de securitate și a fost decis aplicarea interdicției."

Reacția opoziției nu s-a lăsat mult așteptată. ”Maia Bredovici l-a interzis pe Goran Bregović”, a scris pe facebook fostul președinte Igor Dodon. Iar fostul premier Ion Chicu a spus că este curios să vadă „dacă autoritățile franceze sau germane tot îl vor interzice pe Goran Bregovic la ei, pe 15 septembrie și mai departe, pentru că pe 23 iunie la Hamburg a fost admis”. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că, cităm, ”să dansezi sub muzica lui Goran Bregovic astăzi este ca și cum ai dansa pe mormintele tuturor ucrainenilor, care au murit în urma agresiunii rusești”. Citat închis.

Amintim că duminică, 20 august, Goran Gregovic urma să aibă un recital la un festival, organizat la Complexul ”Orheiul vechi”, însă intrarea acestuia în Republica Moldova i-a fost interzisă.

GORAN BREGOVIC, interpret: "Am fost foarte dezamăgiți când nu am fost lăsați să intrăm în Republica Moldova pe Aeroportul Chișinău fără nicio explicație oficială. Fac turnee extinse cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri."

Goran Bregovic este un susținător deschis al invaziei ruse din Ucraina. El a aprobat ocuparea Crimeii în 2014, a concertat peste un an în Sevastopolul ocupat, iar anul trecut, în plin război al Rusiei în Ucraina, a cântat la Moscova, fiind aclamat la scenă deschisă, când a interpretat piesa „Kalașnikov”.

Anterior, autorităţile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie şi ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!