Studiu despre securitatea energetică
Economic 2 iunie 2023, 19:38 | 889

Criza provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a condus la revizuirea politicilor, în special pe dimensiunea securității energetice. Încercările repetate ale Gazpromului de a crea probleme Republicii Moldova au primit o ripostă pe potrivă, datorită sprijinului acordat de către autoritățile de la București și celor de la Kiev, se arată într-un studiu realizat de experții Watchdog. Specialiștii subliniază că Ministerul Energiei ar trebui să dezvolte un plan național pentru energie și climă.

În studiul ”Indicele securității energetice” se arată că deoarece Republica Moldova nu are propriile depozite de gaze, la fel ca în statele membre ale Uniunii Europene, apare necesitatea stocării corespunzătoare a cel puțin 15% din consumul mediu anual.

STUDIUL INDICELE SECURITĂȚII ENERGETICE: "Ministerul Energiei ar trebui să dezvolte un plan național pentru energie și climă. ANRE și Ministerul Energiei ar trebui să publice un raport privind criza de energie electrică, iar furnizorii de gaze, în primul rând Energocom, să publice informațiile despre depozitarea gazelor."

Potrivit experților Watchdog, nu există statistici privind structura stocurilor de petrol și a produselor petroliere, și informații despre modificările acestora. Biroul Naţional de Statistică nu publică astfel de informații, se arată în studiul ”Indicele securității energetice”.

WatchDog.md a realizat studiul împreună cu organizațiile partenere, cu sprijinul Black Sea Trust și al Uniunii Europene. Studiul este un instrument analitic prin care a fost evaluat gradul de pregătire instituțională și strategică a țărilor pentru a identifica, evalua, preveni și contracara amenințările la adresa securității energetice.

Studiul se referă la patru țări – trei părți contractante ale Comunității Energetice, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, și un stat membru al Uniunii Europene, România, ca punct de referință.

Opinia ta contează. Comentează!