Raportul misiunii care a anchetat în China originea SARS-CoV-2 va fi dat publicităţii marţi
Externe 30 martie 2021, 15:49 | 996

Emisarul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, David Nabarro, a recunoscut marţi că originea virusului, care a provocat pandemia de COVID-19, este greu de găsit. ''Găsirea originii virusului, când încerci să explici de unde provine o boală, este notoriu grea'', a declarat Nabarro pentru BBC. Raportul va fi făcut public astăzi, într-o conferință de presă.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul OMS: "Raportul a fost trimis prin embargo și nu este public, deocamdată. Țările membre care au cerut informații au primit datele. Vom organiza o conferință cu statele membre, apoi vom face publice pe pagina OMS."

Mult-aşteptatul raport al misiunii care a anchetat în China originea SARS-CoV-2 va fi dat publicităţii marţi, chiar dacă toate ipotezele continuă să fie pe masă, a declarat luni directorul general al OMS.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul OMS: "Toate ipotezele sunt pe masă şi merită analize suplimentare şi mai complexe decât am văzut până acum."

Ultimă ipoteza, conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China de unde a pornit pandemia, a fost apărată de fosta administraţie americană a lui Donald Trump, iar duminică, într-un interviu pentru CNN, de către fostul şef al principalei agenţii de sănătate publică din Statele Unite.

ROBERT REDFIELD, fostul director al CDC: "Consider că cea mai probabilă teorie este că acest agent patogen a apărut într-un laborator din Wuhan și a scăpat de sub control. Alții nu cred în această ipoteză și este în regulă, știința va demonstra asta la un moment dat. Nu este neobișnuit ca agenții patogeni respiratori, la care se lucrează în laboratoare, să infecteze lucrătorii din laborator."

Cei 17 experţi mandataţi de OMS şi cei 17 colegi ai lor chinezi consideră că acest scenariu este extrem de improbabil, în timp ce ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar este calificată drept probabilă sau foarte probabilă. Echipa de cercetători evocă de asemenea ca posibilă o transmitere directă de la liliac la om, precum şi prin carne congelată.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul OMS: "În ceea ce privește raportul de origine a coronavirusului, cel mai bine ar fi să ascultăm ce au de spus experții. Ei vor ține o conferință de presă și este foarte important să auzim părerea lor."

Potrivit mass media care au avut acces la un proiect al raportului, OMS va afirma că teoria cea mai probabilă a originii pandemiei este transmiterea SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal.

Opinia ta contează. Comentează!