Image-Description
Polonia cere Uniunii Europeme să suprime paradisurile fiscale
Externe 20 noiembrie 2019, 15:17 | 1079

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut Uniunii Europene să suprime paradisurile fiscale, care privează Uniunea de multe miliarde de euro în fiecare an, transmite AFP.

În discursul de politică generală prezentat în parlament înaintea învestirii guvernului, Morawiecki a afirmat că multinaţionalele 'evită să plătească impozite de ani de zile' şi că 'paradisurile fiscale trebuie închise'.

Marţi seară, legislativul polonez a votat cu 237 de voturi pentru şi 214 împotrivă învestirii guvernului partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) pentru un al doilea mandat, după ce formaţiunea politică a câştigat alegerile din 13 octombrie.

'Uniunea Europeană pierde 150 de miliarde din impozitele pe companii şi nu vede acest elefant din sufragerie', a mai afirmat Mateusz Morawiecki în discursul care a precedat votul.

În opinia fostului bancher, companiile multinaţionale ar trebui să plătească impozitele acolo unde îşi obţin veniturile.

'Un alt elefant din sufragerie îi reprezintă cele 150 miliarde de euro din TVA pierdute', a adăugat el.

Mateusz Morawiecki a mai spus că vrea să menţină rata de creştere a economiei poloneze la cel puţin două-trei puncte procentuale peste cea a zonei euro.

Conform agenţiei Moody's, PIB-ul Poloniei ar urma să crească în acest an cu 4,4% şi cu 3,7% în 2020. În schimb, Comisia Europeană a revizuit în scădere în noiembrie previziunile de creştere pentru aceleaşi perioade, la 1,1, respectiv 1,2% din PIB.

În acelaşi discurs, Mateusz Morawiecki a promis că guvernul său va continua reformele sociale şi politica de ajutoare sociale care au contribuit la victoria conservatorilor în alegeri.

Referitor la Alianţa nord-atlantică, Morawiecki i-a criticat încă o dată pe liderii care o 'pun sub semnul întrebării' şi 'slăbesc securitatea noastră şi ameninţă' Uniunea Europeană şi NATO, o aluzie la preşedintele francez Emmanuel Macron care a declarat recent că Alianţa este 'în moarte cerebrală'.

Opinia ta contează. Comentează!