Căutarea disperată a submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului, în Oceanul Atlantic, intră azi într-un moment critic
Externe 22 iunie 2023, 19:53 | 595

Căutarea disperată a submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului, în Oceanul Atlantic, intră azi într-un moment critic. Potrivit autorităților, rezerva estimată de oxigen pentru cele cinci persoane de la bord se epuizează. Oficialii au promis că vor continua să cerceteze în largul Canadei, scrie Reuters. Participă specialiști din Statele Unite, Canada și Franța. Unii experți sunt îngrijorați încă din 2018 cu privire la siguranța submersibilului pe nume Titan.

Speranța se stinge repede atât pentru salvatori, cât și pentru familiile celor, care sunt dispăruți la bordul submersibilului Titan, scrie France 24. Aseară, la o conferință de presă în Boston, autoritățile au fost precaute în legătură cu progresul atins în operațiunile de căutare.

JAMIE FREDERICK căpitan, primul coordonator de răspuns al Poliției de coastă: "Să fie sincer: în ceea ce privește zgomotele, nu știm ce reprezintă acestea! Vestea bună este că noi căutăm în zona, în care au fost detectate zgomotele și vom continua să facem asta."

Zgomotele au fost detectate de o aeronavă canadiană de supraveghere militară. Descoperirea a adus speranță în timp ce echipajul din submersibil nu poate să comunice cu suprafața. În operațiunile de căutare este implicată inclusiv o navă de cercetare ce aparține Institutului național al Franței pentru știința oceanelor. Aceasta operează un robot ce se poate scufunda la o adâncime de șase mii de metri, adică cu două mii de metri mai adânc decât zona în care se află epava navei Titanic, scrie France 24. În operațiunile de căutare a fost inclusă și o dronă submarină, scrie Reuters.

Chiar dacă submersibilul Titan va fi găsit, va fi doar începutul unei potențiale operațiuni de salvare, notează Al Jazeera.

PHILIPPE EPELBAUM pilot de submarin: "La adâncimi de patru mii de metri totul este foarte dificil, până și salvarea. La asemenea adâncimi nu ai proceduri standard, de care să te conduci pentru că este o situație foarte neobișnuită."

Mexicanul Alan Estrada, care a călătorit anterior în submersibilul dispărut acum în apropierea epavei Titanicului, afirmă că expediția a fost extrem de riscantă, scrie Reuters.

ALAN ESTRADA fost pasager al submersibilului Titan: "În calitate de participant al acestor expediții știam perfect în ce riscuri sunt implicat. Am semnat un document, mai multe foi, nu îmi amintesc câte, în care sunt explicate riscurile la care ești supus, inclusiv de a-ți pierde viața. Noi, cei care mergem în asemenea expediții, știm că este o expediție incredibil de riscantă. Știm că nu mergem la un parc de distracții."

Experții spun că au avertizat despre probleme cu siguranța submersibilului Titan încă în 2018.

WILL KOHNEN președinte al comitetului de submersibile Marine Technology Society: "Nu a fost certificat, așa că nu a avut nicio supraveghere în timpul proiectării, fabricării și testării. Deci, este autocertificare, ceea ce numim experimental. Există loc pentru a face experimente? Da. Poți trimite oameni acolo? Nu. Dacă este experimental, nu ar trebui să cobori oamenii în adâncimi."

Vasul submersibil operat de Ocean Gate Expeditions a dispărut duminică de pe coasta din sud-estul Canadei la aproape două ore după ce a început scufundarea pentru a explora rămășițele legendarei nave Titanic. Rezervele de oxigen pentru echipajul format din cinci persoane ajung pentru 96 de ore, adică până azi. Printre cei aflaţi la bordul submersibilului se numără miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, împreună cu fiul său Suleman, ambii cetăţeni britanici. În submersibil se află și Stockton Rush, însuși fondatorul companiei de operare a navei, cu sediul în Statele Unite, OceanGate. Al cincilea membru al echipajului, pilotul submersibilului, este Paul-Henri Nargeolet, un explorator francez de 77 de ani, director de cercetare subacvatică la o companie care deține drepturile asupra epavei Titanic. După ce s-a retras din Marina franceză, a condus prima expediție de recuperare pe Titanic, în 1987, și este o autoritate principală pe subiectul epavei, vizitând-o de 37 de ori.

Compania Ocean Gate Expeditions oferă misiuni de scufundări adânci din 2017 și a ajuns cu succes, pentru prima dată, la epava Titanicului în 2021 și apoi, încă o dată, în 2022. În 1912, în călătoria sa inaugurală din Anglia spre New York, nava Titanic a lovit un iceberg și, în consecință, s-a scufundat. Peste 1500 de persoane au murit atunci. Epava, descoperită în 1985, s-a separat în două piese principale la o distanță de peste 400 de mile de Newfoundland și de atunci a tot fascinat generații. Excursiile subacvatice pentru a vedea epava Titanicului costă 250 de mii de dolari per persoană.

Opinia ta contează. Comentează!