Conte, premierul desemnat al Italiei
Externe 24 mai 2018, 15:32 | 1705

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a dat undă verde lui Giuseppe Conte pentru a forma un nou guvern. Juristul în vârstă de 54 de ani ar putea propune o coaliție cu formaţiunile populiste Mişcarea ”Cinci Stele” şi cea de extremă dreapta, Liga, care l-au nominalizat la șefia executivului.

În urma alegerilor legislative de pe patru martie, fără nicio majoritate clară, Italia se află într-un blocaj politic. După 80 de zile de negocieri pentru formarea noului Guvern, într-un final, președintele țării, Sergio Mattarella, l-a mandatat pe Giuseppe Conte să formeze noul Executiv. El are la dispoziţie doar câteva zile pentru a veni cu o listă a cabinetului său, care trebuie de asemenea, aprobată de către şeful statului înainte de învestitura noului guvern.

Potrivit presei, Giuseppe Conte nu a ocupat până acum nicio funcţie publică şi nu are experienţă politică. El are însă susținerea partidelor antisistem de la Roma, care le promit italienilor reduceri de impozite, un venit minim de 780 de euro şi diminuarea datoriei externe a Italiei. De la Bruxelles, oficialii europeni au făcut apel la moderaţie şi la respectarea angajamentelor făcute de administraţiile anterioare. Italia are cea mai mare datorie externă din Uniunea Europeană, după cea a Greciei.

Opinia ta contează. Comentează!