Republica Moldova vrea să devină membru al Inițiativei celor Trei Mări, din care fac parte 12 țări
Social 21 martie 2024, 19:59 | 276

Republica Moldova vrea să devină membru al Inițiativei celor Trei Mări, din care fac parte 12 țări. Subiectul a fost abordat astăzi la Chișinău la o ședință organizată cu sprijinul Delegației Uniunii Europene și al Asociației Parteneriate pentru Noua Economie. Republica Moldova va participa, în calitate de stat asociat, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care se va desfășura în aprilie la Vilnius.

Autoritățile de la Chișinău trebuie să vină cu proiecte interesante pentru investitori, dacă își dorește să fie pe picior de egalitate cu celelalte state membre, a declarat ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars.

EDGARS BONDARS, ambasadorul Letoniei în Republica Moldova: "Republica Moldova poate veni cu noi idei în domeniile energie, transport și conectivitate digitală. Cred că Republica Moldova trebuie să caute parteneri și ar trebui să vină cu proiecte, care reprezintă în primul rând interesele țării. Cred că acest lucru ar fi cu adevărat important."

Asemenea platforme regionale sunt necesare pentru Republica Moldova, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Ne dorim să fim stat membru al acestei Inițiative a celor Trei Mări, până la urmă e vorba de vecini, de țările din regiune cu care noi putem face mult mai mult comerț, putem să atragem mult mai multe investiții și dacă e vorba de conectivitate, aici nu este doar digitalizare, aici este vorba și de transport, și infrastructură și energie. Oricum, acestea nu sunt lucruri care se întâmplă în hotarele noastre. Noi ne conectăm cu cineva, noi ne conectăm cu regiunea, cu statele din regiune."

Participanții la discuție au accentuat importanța Summitului de la Vilnius, programat pentru 11 aprilie.

NATALIA GAVRILIȚA, director, Asociația Obștească Parteneriate pentru Noua Economie: "Prezintă oportunități de participare pentru Republica Moldova în proiecte mari de infrastructură, de transport, energetică și conectivitate digitală. Moldova a devenit stat asociat anul trecut, președintele Maia Sandu a participat la Summitul de la București, atunci când s-a întâmplat acest lucru. Moldova trebuie să devină un participant activ, astfel ca să putem atrage investiții în proiecte mari de infrastructură."

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale blocului comunitar, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energie, transporturi și digital.

Opinia ta contează. Comentează!