FMI: 94 milioane dolari pentru Moldova
Economic 14 martie 2023, 17:28 | 363

Fondul Monetar Internațional va oferi Republicii Moldova încă 94 de milioane de dolari și anticipează o „redresare modestă” a economiei naționale în anul curent. Anunțul a fost făcut de șeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan, în cadrul unui briefing susținut la Guvern împreună cu premierul Dorin Recean. Decizia vine la finalul vizitei de evaluare la Chișinău.

Acordul de finanțare urmează să fie aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori ai instituției până la finele lunii aprilie.

RUBEN ATOYAN, șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova: "În urma finalizării evaluării curente, Republica Moldova va putea accesa 70,95 milioane de drepturi speciale de tragere, adică circa 94 de milioane de dolari, din totalul de 369 de milioane, care este întreaga sumă a programului până în 2025. Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize ce se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative."

Potrivit lui Ruben Atoyan, s-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficiențelor în domeniul fiscal. Șeful Misiunii FMI a mai spus că reformele structurale avansează treptat în Republica Moldova, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența instituțiilor anti-corupție.

”Riscurile încă persistă în domeniul securității energetice”, a declarat la rândul său prim-ministrul Dorin Recan.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi încă suntem în zona de volatilitate și a riscului de volatilitate în ceea ce privește prețurile, în mod special la energie. De aceasta trebuie să avem grijă. Doi - o mai mare disciplină în instituțiile Guvernului va duce la o reziliență instituțională. Trei - instituțiile vor asigura pacea și securitatea în așa fel încât businessul să se dezvolte, iar întreprinderile mici și mijlocii să poată să acceseze programe instituționale."

Programul Republicii Moldova, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat pe 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 de milioane de dolari, din care 287 de milioane de dolari au fost deja debursate.

Finanțarea în baza Mecanismului Extins de Creditare prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate, și un termen de rambursare de zece ani.

Opinia ta contează. Comentează!